H.pylori protiv astme

H.pylori protiv astme

H.pylori protiv astme
  • Objavljeno: Utorak, 22.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Bakterija koja se nalazi u želucu imena Helicobacter pylori bi mogla reducirati rizik za razvoj astme za čak 50%, navodi nova studija.

H.pylori je prisutan u ljudskom želucu vjerovatno otkad su ljudi ljudi. No ipak bakterija je počela nestajati tijekom 20 stoljeća s uvođenjem antibiotika i čišće vode i kuća, možda stvarajući djecu osjetljivijom na razvoj astme, izjavili su autori studije.

U našoj studiji smo postavili pitanje, postoji li blo kakva veza između H.pylori u želucu i astme i drugih alergijskih oboljenja, rekao je vodeći istraživač, dr. Martin J. Blaser, voditelj odjela interne medicine na New York University Langone Medical Center u New Yorku. Našli smo jaku, obrnuto proporcionalnu vezu između H.pylori i astme u djetinjstvu kao i alergija, dodao je Blaser, koji je i profesor mikrobioogije i proučavao je H.pylori tijekom više od dva desetljeća.

Blaser je mišljenja da bi H.pylori mogao zaštiti organizam od astme. Kada djeca imaju H.pylori u želucu, njihov imunološki sustav je drugačiji nego kada ga nemaju.

H.pylori nestaje u populaciji, osobito iza II. Svjetskog rata, od kada je incidencija astme u porastu.

Za ovu studiju, Blaser i njegov kolega Yu Chen, profesor epidemioogije su prikupili podatke na 7412 djece koja su sudjelovala u studiji nazvanoj National Health and Nutrition Examination Survey IV, provedenoj od strane National Centre for Health Statistics tijekom 1999. do 2000. godine.

Među djecom obuhvaćenom studijom samo 5.4% rođenih 1990. godine je bilo pozitivno na H. pylori. U dodatku, 11.3% djece ispod 10 godina je uzimalo antibiotikeu mjesecu prije pregleda. Bleser i Chen su našli da je među djecom od 3 do 13 godina koja imaju H.pylori 59% manja šansa da razviju astmu u odnosu na one koji ga nemaju.

Ova djeca također imaju 40% manju šansu da imaju druge alergijske reakcije, kao osipe i ekcem. Među djecom dobi od 3 do 19 godina, istraživači su pronašli da kod onih gdje se nalazi H.pylori rizik od astme je smanjen za 25%.

Ovo je nov način za procjenu rizika astme, rekao je Bleser. Ne možete se petljati s Majkom Prirodom. Bakterija koja je bila prisutna oduvijek u ljudskom želucu sada nestaje, i to ima posljedice. Neke od posljedica su dobre, primjetio je Blase, to uključuje smanjenje čira i smanjuje rak želuca u odraslih. Ali ovo su bolesti starijih ljudi. Moguće je da bi ta bakterija imala protektivnu ulogu u djece, ali da je loša za starije ljude, rekao je Blaser.

Rezultati istraživanja su bili objavljeni online u srpnju u časopisu The Jorunal of Infectious Diseases.

Dr. Clifford Bassett, medicinski direktor Alllergy and Asthma Care of New York, u New Yorku smatra da ova spoznaja otvara doktorima novo razumijevanje astme i alergija.

Za Moj Doktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti