Čini li nas perilica rublja bolesnima?

Čini li nas perilica rublja bolesnima?

Čini li nas perilica rublja bolesnima?
  • Objavljeno: Utorak, 23.03.2010.
  • Broj pregleda: 1.151
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Iako možete biti profesionalac za sortiranje osjetljivog rublja i odstranjivanje mrlja, nekoliko pogrešnih koraka može dovesti do bakterija, napada alergije ili osipa na koži.

1. Ispraznite perilicu rublja odmah

Zašto: mjera protiv mikroba
Bakterije cvjetaju u mokrim područjima, stoga izvadite odjeću u roku od 30 minuta nakon što perilica završi pranje. Ovih dana, mnogi ljudi pokušavaju uštedjeti energiju i novac pa peru rublje s hladnom vodom, ali štetne bakterije lako mogu opstati u rublju. Jedno istraživanje donosi da 25% perilica rublja sadrži fekalne bakterije. Iako su neki sojevi E. coli prilično bezopasni, njihova prisutnost samo ukazuje na to da bakterije i virusi mogu opstati nakon pranja rublja.

Ne preopterećujte stroj za pranje, tako da deterdžent može prodrijeti u sve tkanine i operite ruke nakon skidanja mokre odjeće, tako da spriječite širenje klica. Toplina će ubiti većinu preostalih bakterija.

2. Donje rublje perite posebno

Zašto: mjera protiv mikroba
Ne iznenađuje da je primarni izvor fekalnih bakterija u pranju od donjeg rublja. Najbolje je donje rublje prati posebno, s toplom vodom. I jednom tjedno, uključite praznu perilicu i dodajte šalicu izbjeljivača. To sprječava bakterije da prežive u perilici.

3. Perite posteljinu u vrućoj vodi

Zašto: smanjuje alergene
Plahte i jastučnice čuvaju legije grinja koje su najčešći uzrok alergijskih simptoma cijele godine. One žive i u odjeći i tepihu, ali je njihova najveća koncentraciju u krevetu. Za ublažavanje simptoma, najvažnije je pranje posteljine jednom tjedno u vrućoj vodi. Ako perete posteljinu hladnom ili toplom vodom, samo grinjama osiguravate ugodno mjesto za život.

4. Držite perilicu otvorenu

Zašto: smanjuje alergene
Spore plijesni uvijek su prisutne u zraku do neke mjere, ali kad su na mokroj površini (recimo, u unutrašnjosti perilice), mogu se smjestiti i umnožiti. Izloženost plijesni može izazvati zagušenje, svrab očiju, teško disanje i alergijske reakcije. Da biste spriječili plijesan u perilici, kada izvadite odjeću, ostavite vrata otvorena.

5. Provjetravajte prostoriju u kojoj sušite rublje

Zašto: smanjuje alergene
Vlažnost u prostoriji stvara uvjete za razmnožavanje bakterija. Ostavite prozor otvoren ili uključite ventilator kada sušite rublje. Vlaga može biti zarobljena u zidu i stvarati plijesan.

6. Odaberite deterdžent bez mirisa

Zašto: sprječava nadraživanje kože
Odjeća koja miriši po cvijeću ili svježoj kiši je koktel kemikalija koje mogu iritirati vašu kožu. Istraživači sa Sveučilišta u Washingtonu analizirali su popularne deterdžente i utvrdili da neki od njih sadrže štetne spojeve. Proizvodi za često pranje rublja mogu sadržavati opasne kemikalije kao što su neurotoksini i karcinogeni spojevi. Izloženost može uzrokovati migrene, glavobolje i napade astme.

Najnovije

Najčitanije