Samopregled dojki bespotreban

Samopregled dojki bespotreban

Samopregled dojki bespotreban
  • Objavljeno: Utorak, 22.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U istraživanju objavljenom na znanstvenom medicinskom internet portalu Cochrane Libary, nije se pronašlo dokaza da samopregledavanje dojke smanjuje broj smrti zbog raka dojke.

Umjesto toga, rezultati ukazuju da ova praksa dovodi do gotovo duplo više negativnih biopsija u usporedbi sa ženama koje nisu same pregledavale svoje dojke.

Britanske zakladeza borbu protiv raka dojke izjavile su da se ženama ne savjetuje smopregledavanje već povećanje ?svijesti o dojkama.

Ako imate svijest o dojkama ne znači da se morate držati neke određene rutine, samo morate znati kako vaše dojke izgledaju i kako ih osjećate a da vam najviše odgovara, rekla je dr. Sarah Cant, voditeljica jedne takve britanske zaklade za borbu protiv raka dojke.

Martin Ledwick, iz najveće britanske zaklade za borbu protiv raka Cancer reaserch UK, složio s s tvrdnjama dr. Cant, te je dodao: Već neko vrijeme znamo da rutinski samopregled svakog mjeseca kako bi se isključio rak dojke nije učinkovit, no vrlo je važno da se to ne zamijeni sa činjenicom da morate biti svjesni svojih dojki, zaključio je na kraju.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti