Želučana bakterija i rak grla

Želučana bakterija i rak grla

Želučana bakterija i rak grla
  • Objavljeno: Srijeda, 29.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

H.pylori mogao bi pomoći u prevenciji nekih adenokarcinoma jednjaka, prema rezultatima studije. Uobičajena želučana bakterija mogla bi djelovati zaštitno protiv određenih oblika raka, prema novom pregledu, objavljeno je na stranicama HealthDaya.

Ljudi sa sojevima H.pylori također su imali CagA gen i gotovo dva puta manje izglede da dobiju adenokarcinom jednjaka, vrstu raka koja se razvija u jednjaku, cijevi kroz koju prolazi hrana od grla do želuca, prema izvještaju objavljenom u izdanju za listopad časopisa "Cancer Prevention Research".

Ublažite želučanu kiselinu ovim namirnicama!

"CagA-pozitivni sojevi H.pylori mogu smanjiti rizik od adenokarcinoma smanjenjem stvaranja kiseline u želucu i, s time, smanjem refluksa kiseline u jednjak", izjavio je ko-autor studije dr. Farin Kamangar, istraživački suradnik na National Cancer Institute, za izdanje novosti American Association for Cancer Research. "To može biti djelotvorno i smanjenjem produkcije hormona ghrelina, koji se izlučuje u želucu i stimulira apetit. Smanjenje razine ghrelina može dovesti do smanjenja učestalosti debljine, važnog faktora rizika za adenokarcinom."

Oko polovice svjetske populacije ima H.pylori, koji je poznat uzrok raka želuca i čira na želucu. Kako su odgovarajuće zdravstvo i antibiotici postali dostupniji u svijetu, H.pylori je postao manje uobičajen i broj slučajeva karcinoma želuca i čireva se posljedično smanjio.

Provjerite zašto trebate jesti češnjak na prazan želudac!

No ipak, CagA-pozitivan H. Pylori se također smanjio, dok su se adenokarcinomi jednjaka povećali ? dvije činjenice za koje autori studije smatraju da su povezane. Adenokarcinom jednjaka, nekad rijedak karcinom, sada čini polovicu karcinoma jednjaka u zapadnim zemljama kao što su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija.

Unatoč svom smrtnom potencijalu, želučana bakterija je dugo vremena koegzistirala s ljudima što upućuje na to da bi mogla imati i neke pozitivne učinke, uključujući moguću ulogu i smanjenju dijarealnih bolesti i astme, izjavio je Kamangar.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti