HIV, tuberkuloza i droga

HIV, tuberkuloza i droga

HIV, tuberkuloza i droga
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

...bilo pozitivno na tu bolest.

Sudeći prema rezultatima istraživanja,više od dvije trećine intravenskih ovsinika o drogama u meskičkom gradu Tijuani bilo je pozitivno na tuberkulozu, čime je istaknuta hitna potreba za testiranjem te visokorizične populacije.

U međunarodnom istraživanju koje su proveli istraživači iz Meksika i SAD-a, 1,025 intravenskih ovisnika iz najvećeg meksičkog grada u blizini američke granice testirano je na tuberkulozu.

Rezultati su pokazali da intravenski ovisnici imaju 64% veći rizik za tuberkulozu, a taj se rizik povećava za dodatnih 20% za svakih pet godina upotrebe droga.

Istraživači se boje da intravenski ovisnici nemaju samo zbog droga oslabljen imuni sistem, već imaju i veliki rizik za infekciju HIV-om. HIV dodatno slabi imunološki sustav ovisnika, zbog čega su oni koji su zaraženi tuberkulozom u puno lošijem stanju.

Mada je samo 4% sudionika istraživanja bilo pozitivno na virus HIV-a, istraživači upozoravaju da za osobe zaražene virusom, vjerojatnost za razvoj aktivnog oblika tuberkuloze raste za 10% svake godine.

Ljudi sa latentnim oblikom tuberkuloze nisu bolesni, te stoga nisu ni zarazni, budući da imunološki sustav blokira bakteriju te sprečava daljnji rast.

No ako je imunološki sustav oslabljen, na primjer zbog AIDS-a, tuberkuloza se može aktivirati, te uzrokovati kašalj koji pomaže u širenju tuberkuloze na druge ljude.

Istraživači strahuju da ako se HIV neće kontrolirati i ako se poveća prevalencija, porasti će i broj intravesnkih ovisnika sa aktivnom tuberkulozom.

Dr. Rafael Laniado-Laborin, jedan od autora istraživanja, rekao je: „Ovu populacija koja ima povećani rizik treba hitno testirati i po potrebi liječiti.“
„Liječenje smanjuje rizik reaktivacije tuberkuloze za gotovo 75%, te prepolovljuje smrtnost zbog HIV-a i tuberkuloze,“ rekao je na kraju.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti