In vitro oplodnja može udvostručiti rizik od cerebralne paralize

In vitro oplodnja može udvostručiti rizik od cerebralne paralize

In vitro oplodnja može udvostručiti rizik od cerebralne paralize
  • Objavljeno: Četvrtak, 04.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nekoliko istraživanja je pokazalo kako kod parova koji su prošli in vitro oplodnju postoji veća stopa različitih neuroloških stanja koji mogu rezultirati s problemima u govoru, mišićnom ukočenošću ili zakrivljenošću kralježnice.

No ovo je prvo istraživanje koje sugerira da sam proces in vitro oplodnje može povećati rizik, umjesto mišljenja da je on posljedica smanjene plodnosti roditelja.

Istraživači sa Sveučilišta u Aarhusu u Danskoj, otkrili su kako djeca rođena uz pomoć in vitro oplodnje imaju dvostruko veću vjerojatnost, za razliku od onih koji su prirodno začeti, da će bolovati od cerebralne paralize.

Rezultati su opstali čak i nakon prilagodbe za faktore poput dobi majke, ako je bila pušač te da li je dijete rođeno prerano ili su blizanci u pitanju.

Dr. Jin Lieang Zhu, epidemiolog, i njegov tim, zaključili su kako je in vitro oplodnja vjerojatno temeljni uzrok promjene stope cerebralne paralize, ovisno o tome koliko dugo je trebalo majci da zatrudni prirodno. Ovo se smatra dobrim mjerilom temeljne plodnosti.

Otkrili su kako nema statistički značajne razlike u stopama između one djece čijim majkama je trebalo manje od dva mjeseca do začeća te od onih kojima je trebalo više od godinu dana.

Međutim, postojala je puno veća razlika između onih kojima je trebalo više od godinu dana i onih koje su zatrudnjele zahvaljujući in vitro oplodnji.

Iako ta razlika nije bila statistički značajna, vjerojatno zbog malog broja slučajeva cerebralne paralize, istraživači su zaključili da in vitro oplodnja „pridonosi riziku cerebralne paralize".

Dr. Zhu je naglasio kako je ukupni rizik da vam dijete ima cerebralnu paralizu još uvijek nizak.

U istraživanju je oko jedno na 176 djece rođeno putem in vitro oplodnje imalo uvjet, u odnosu na britanski prosjek od oko jednog djeteta na 400.

Istražitelji također napominju kako moderne in vitro tehnike, kao što je prijenos samo jednog zametka u maternicu, mogu posve eliminirati povećani rizik.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti