Ćelavost upola umanjuje rizik od razvoja raka prostate

Ćelavost upola umanjuje rizik od razvoja raka prostate

Ćelavost upola umanjuje rizik od razvoja raka prostate
  • Objavljeno: Četvrtak, 04.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači sa Sveučilišta u Washingtonu proanalizirali su 2000 muškaraca u dobi između 40 i 47 godina, od kojih je pola pretrpjelo rak prostate.

Usporedili su stopu tumora kod onih koji se sjećaju gubitka kose u mlađoj dobi, u usporedbi s onima koji nisu pretrpjeli gubitak kose.

Istraživanje je pokazalo kako ljudi koji su počeli gubiti kosu u ranijem dijelu života, imaju gotovo upola manju vjerojatnost od razvoja karcinoma prostate, što je u biti proturječno ranijim istraživanjima.

Gubitak kose je uzrokovan skupljanjem folikula kose nakon što su previše izložene dihidrotestosteronu, kemijskom produktu muškog hormona testosterona.

Stručnjaci vjeruju kako muškarci s povećanom razinom testosterona imaju veću vjerojatnost da će oćelaviti u mlađoj dobi, osobito ako je ćelavost česta u obitelji.

Do dobi od 30 godina, oko 25 do 30 posto muškaraca će imati neki oblik ćelavosti. Do dobi od 50 godina, polovica svih muškaraca će imati značajan gubitak kose.

„Na prvu, otkrića su bili iznenađujuća," izjavljuje profesor Jonathan Wright, stručnjak za karcinom prostate s Washingtonskog sveučilišta.

„No otkrili smo kako je rani početak ćelavosti povezan s 29 do 45 postotnim smanjenjem relativnog rizika karcinoma prostate."

Nakon dijagnoze, osobama koje pate od raka prostate često daju lijekove za smanjenje razine testosterona, zato jer hormon može ubrzati rast tumora nakon što se jednom razvije. No, istraživanje upućuje na to da visoke razine testosterona u ranoj dobi mogu pomoći u prevenciji bolesti.

Do dobi od 85 godina, muškarci imaju rizik u omjeru od jedan naprama pet od razvijanja raka prostate.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti