Sok od repe može spriječiti demenciju

Sok od repe može spriječiti demenciju

Sok od repe može spriječiti demenciju
  • Objavljeno: Petak, 05.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači su po prvi put dokazali kako konzumiranje soka od repe može povećati protok krvi u mozgu kod starijih odraslih osoba. Otkriće koji bi moglo imati veliki potencijal u borbi protiv progresije demencije.

„Bilo je nekoliko vrlo visoko profilnih istraživanja koja su pokazala kako konzumiranje soka od repe može sniziti krvni tlak, ali mi smo željeli pokazati kako pijenje soka također povećava perfuziju, odnosno protok krvi do mozga," objašnjava Daniel Kim-Shapiro.

„Postoje područja u mozgu koja počnu imati lošu perfuziju kako starite, a to je opet povezano s demencijom i lošim kognitivnim funkcijama."

U repi se nalaze visoke koncentracije nitrata, kao i u celeru, kupusu i drugom lisnatom zelenom povrću poput špinata i nekih salata. Kada jedete hranu bogatu nitratom, dobre bakterije u ustima nitrat pretvaraju u nitrit. A istraživanja su pokazala kako nitrit može pomoći kod otvaranja krvnih žila u tijelu, tako povećavajući protok krvi i kisika posebno na mjestima kojima nedostaje kisik.

Kako bi pronašli vezu između konzumacije soka od repe koji je bogat nitratom i povećanog protoka krvi u mozgu, istraživači su analizirali kako prehrambeni nitrati tijekom razdoblja od četiri dana utječu na 14 odraslih osoba u dobi od najmanje 70 godina.

Na prvi dan ispitanici su došli u laboratorij, nakon desetosatnog posta, završili upitnik o zdravstvenom statusu te su konzumirali doručak bogat ili siromašan nitratom. Doručak bogat nitratom je sadržavao oko pola litre soka od repe. Ispitanici su poslani kući s ručkom, večerom i grickalicama koje su u skladu s njihovom dodijeljenom dijetom.

Slijedeći dan, nakon drugog desetosatnog posta, subjekti su se vratili u laboratorij, gdje su jeli dodijeljeni doručak. Jedan sat nakon doručka, magnetnom rezonancijom su pregledali protok krvi u mozgu svakog sudionika. Krvni testovi prije i nakon doručka potvrdili su razinu nitrita u tijelu.

Za treći i četvrti dana istraživanja, ispitanicima je promijenjena dijeta i ponovljen postupak.

Magnetna rezonancija je pokazala kako nakon konzumacije prehrane bogate nitratom, starijim osobama povećan je protok krvi u bijeloj tvari frontalnih režnjeva, područje mozga povezano s degeneracijom koja vodi ka demenciji i lošim kognitivnim funkcijama.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti