Ispis kalorija ne smanjuje prežderavanje

Ispis kalorija ne smanjuje prežderavanje

Ispis kalorija ne smanjuje prežderavanje
  • Objavljeno: Srijeda, 07.10.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Njujorški eksperiment s obaveznim ispisom kalorija u restoranima brze prehrane pokazao je da većina ispisano upozorenje ne primjećuje. A i oni koji ga vide, slabo mare.

Zakon kojim su lanci restorana za brzu prehranu u gradu New Yorku morali izvijesiti broj kalorija koji sadrže njihovi proizvodi nije promijenio prehrambene navike najsiromašnijih.

Naime, istraživanje koje su provela Sveučilišta New York i Yale pokazuje da je od 1156 osoba sa slabim primanjima samo polovica primijetila broj kalorija, a tek četvrtina istih to je uzela u obzir pri narudžbi obroka.

New York je prvi veliki američki grad koji je nametnuo zakon o kalorijama, namijenjen promicanju zdrave prehrane i borbi protiv nacionalne pošasti - debljine.

"Otkrili smo da je 27,7 posto osoba koje su uočile obavijest o broju kalorija u New Yorku svoj izbor obroka temeljilo pod tim utjecajem", pišu istraživači.

"No, nismo primijetili promjenu u broju kalorija koje su osobe unijele u svoj organizam nakon što je uvedeno objavljivanje podataka o broju kalorija", dodali su oni.

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti