Veličina hlača određuje vaš rizik od raka

Veličina hlača određuje vaš rizik od raka

Veličina hlača određuje vaš rizik od raka
  • Objavljeno: Srijeda, 07.10.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Konfekcijski broj vaših hlača mogao bi odrediti mogući rizik od pojave nekih tumora, bez obzira na vašu tjelesnu težinu, izvještavaju nizozemski znanstvenici.

Široki struk i kukovi signaliziraju nakupljanje tzk. "intra-abdominalnog sala" - posebno štetnog duboko uskladištenog skrivenog sala koji okružuju trbušne organe i povezan je s pojavom dijabetesa tipa 2, visokog krvnog tlaka i srčanih bolesti.

Znanstvenici su procjenili utjecaj konfekcijskog broja, širine struka i kukova te indeksa tjelesne mase na pojavu tumora kod 2500 muškaraca i žena uključenih u studiju. Konfekcijski broj hlača i suknji bio je povezan s obujmom struka i bokova pa su stručnjaci istražili koliko on utječe na pojavu tumora.

Nakon 13 godina praćenja kod žena koje su imale veći konfekcijski broj uočen je veći rizik za pojavu endometrialnog tumora, dok je kod muškaraca s većim konfekcijskim brojem uočen veći rizik od pojave raka bubrega.

Ovi dokazi ukazuju da konfekcijski broj reflektira distribuciju sala nešto drugačije nego to otkriva samo tjelesna težina i visina.

"Naši rezultati sugeriraju da je konfekcijski broj korisna mjera za predviđanje rizika od tumora. Ovo bi moglo biti korisno za buduća epidemiološka istraživanja," zaključila je dr. Laura A. E. Hughes, sa Sveučilišta Maastricht u Nizozemskoj koja je vodila istraživanje objavljeno u žurnalu Epidemiology.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti