Jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van

Jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van

Jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van
  • Objavljeno: Četvrtak, 09.06.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ursolična kiselina pronađena u kori jabuke, ima prirodne kvalitete za izgradnju mišića te može pomoći ljudima u borbi s masnim stanicama.

Zanimljivo je kako bi čak mogla pomoći i s dijabetesom.

U pokusima su otkrili kako pojačava rast mišića i do 15 posto, a u isto vrijeme smanjuje količinu tjelesne masnoće za više od pola.

Prema najnovijem istraživanju ona također ima dodatna zdravstvena svojstva, smanjuje razinu šećera u krvi, kolesterola i štetnih masnih kiselina.

Pripremite smoothie od jabuke i badema za mršavljenje!

Dr. Christopher Adams, voditelj istraživanja sa Sveučilišta u Iowi, objašnjava kako bi supstanca mogla biti posebno korisna za starije osobe koje prirodno gube tjelesnu mišićnu masu, pojava poznatija kao atrofija.

„Mišićna atrofija uzrokuje velike probleme. Također je vrlo česta, to jest utječe na većinu ljudi u nekom trenutku u njihovom životu, za vrijeme bolesti ili starenja. A opet, ne postoji lijek za atrofiju."

„Proučavali smo aktivnost gena mišića kod osoba s atrofijom te koristili te informacije kako bi pronašli kemijski spoj koji bi mogao blokirati atrofiju."

„Jedan od tih kemijskih spojeva je bio posebno zanimljiv. On se zove ursolična kiselina, a posebno je koncentrirana u kori od jabuke."

Konkretno, objavljeno istraživanje pokazalo je kako ursolična kiselina smanjuje gubitak mišića kod miševa.

Znanstvenici vjeruju kako spoj djeluje tako da reprogramira gene koji uzrokuju gubitak mišića i nakupljanje masnih stanica.

Jednom jabukom dnevno postignite vitkost!

„Zanimljivo, iako je ursolična kiselina povećala mišićnu masu kod miševa, ona nije povećala ukupnu tjelesnu masu, a daljnje istraživanje je pokazalo kako miševi hranjeni ursoličnom kiselinom imaju manje tjelesne masnoće od miševa koji nisu bili hranjeni spojem," zaključuje Adams, a prenosi Telegraph.

Znanstvenici trenutno planiraju istraživanje na ljudima kako bi vidjeli da li spoj ima isti učinak.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti