Psorijaza kod djece povezana s pretilošću

Psorijaza kod djece povezana s pretilošću

Psorijaza kod djece povezana s pretilošću
  • Objavljeno: Srijeda, 08.06.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Neki zdravstveni uvjeti kao što je pretilost, imaju veću vjerojatnost da će prizvati dodatne probleme. A najnovije istraživanje nam sugerira kako pretila i preteška djeca imaju veću vjerojatnost da će dobiti psorijazu.

Opet, maloljetna djeca, koja boluju od psorijaze, upalnog stanja kože, osjetljivija su na visoku razinu kolesterola u krvi, bez obzira na njihovu tjelesnu težinu. A ovo istraživanje samo podupire druge dokaze kojima se nastoji uspostaviti veza između bolesti srca i psorijaze.

Točan odnos između dva uvjeta nije jasan, ali spora, lagano ključajuća upala može poslužiti kao zajednički faktor.

Psorijaza se karakterizira razvojem debelih, srebrnkastih dijelova koji izazivaju svrbež na tjemenu, laktovima i koljenima.

„Naši rezultati mogli bi promijeniti način na koji smo promatrali psorijazu kod mladih," ističe dr. Corinne Koebnick, znanstvenica iz Southern California's Department of Research & Evaluation.

Istraživačica dodaje kako bi djecu s psorijazom trebali pratiti za moguće kardiovaskularne rizike, pogotovo ako su pretili.

„Odrasle osobe s psorijazom imaju veći rizik za kardiovaskularne bolesti, dijabetes, moždani udar te imaju i veći mortalitet, što znači da ovi uvjeti očito skraćuju njihov život," nastavlja istraživačica, a prenosi Life mojo.

Istraživanje je provedeno na 710.949 djece, a utvrđeno je kako pretila djece imaju 40 posto veći rizik od dobivanja psorijaze u odnosu na onu djecu koja su normalne težine. A vrlo je zanimljivo da djeca koja su izrazito pretila, imaju gotovo 80 posto veću vjerojatnost da će imati psorijazu u usporedbi s djecom normalne težine.

Kod tinejdžera pogođenih s psorijazom, razine kolesterola u krvi i jetrenih enzima bile su 4 do 16 posto veće u odnosu na tinejdžere bez psorijaze.

Stručnjaci vjeruju kako bi psorijaza kod djece trebala biti marker za ukazivanje kardiovaskularnih problema.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti