Jabukom do zdravlja
U istraživanju koje je provelo Sveučilište Floride sudjelovalo je 80 žena u dobi od 45 do 65 godina koje su dnevno, kroz godinu dana, jele 75 grama suhih šljiva. Još 80 žena je, uz svoju normalnu prehranu, jelo istu količinu sušenih jabuka.
Uzorci krvi su uzeti na početku istraživanja te nakon tri, šest i dvanaest mjeseci.
Ženama koje su jele jabuke već nakon 6 mjeseci se smanjenjila razine LDL kolesterola za 23°%. LDL je poznat i kao loš kolesterol.
Smanjile su se i razine bio-markera povezanih s bolestima srca, kao što je C-reaktivni protein, a u prosjeku su smršavile 1,5 kilogram.
Jabuke su odavno poznate kao dobar izvor vlakana, no istraživanje dodaje kako imaju i dodatne zdravstvene koristi.
Prethodna istraživanja su pokazala kako pektin u jabukama i spojevi polifenoli, koji su također prisutni u borovnicama, čaju i tamnoj čokoladi, potiču razgradnju masti u krvi i smanjuju upalu stjenki krvnih žila. Sve ovo smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
-
Pharmagal Novi dodatak prehrani na tržištu: Karbofenulin kapsule s inulinom
-
Pharmagal Briga koja raste s brkovima: Pharmagal uz Bradatu aukciju
-
Sajmovi hrane i zdravog življenja Sajmovi hrane i zdravog življenja - vaš put do duhovne ravnoteže
-
siva mrena Siva mrena vam magli pogled? Operacija traje 10 minuta, bez liste čekanja
-
Recept dana
Klasično kelj varivo: Jednostavan recept za...
1:30h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345
