Majčino mlijeko ubija virus HIV-a

Majčino mlijeko ubija virus HIV-a

Majčino mlijeko ubija virus HIV-a
  • Objavljeno: Petak, 27.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Čini se da nepoznata komponenta majčinog mlijeka ubija čestice HIV-a, zaražene stanice i blokira prijenos HIV-a kod miševa s ljudskim imunološkim sustavom.

Iako djeca HIV-pozitivnih majki izbjegnu infekciju tijekom porođaja, oko 15% njih se zarazi HIV-om u ranom djetinjstvu. Budući da virus može dospjeti u mlijeko, pretpostavljalo se da je to zbog dojenja.

Daljnjim istraživanjem su Angela Wahl na Sveučilištu Sjeverne Karoline u Chapel Hillu i njezini kolege, stvorili miševe s ljudskom koštanom srži, jetrom i tkivom timusa. Ti organi su bili zaraženi nakon  što su miševi dobili oralnu dozu virusa.

Međutim, ako su glodavci nahranjeni majčinim mlijekom koje sadrži HIV, virus se ne prenosi.

Prethodna istraživanja su dala naslutiti da majčino mlijeko može imati antivirusna svojstva, ali nije bilo jasno da li bi spriječilo prijenos HIV-a. "Pokazali smo da mlijeko ima unutarnju urođenu sposobnost da ubije HIV", kaže Victor J. Garcia, koji je nadzirao rad.

Znanstvenici sada traže tajanstveni sastojak u majčinom mlijeku koji inhibira virus. Ako se može prepoznati, može se koristiti kako bi spriječilo i druge oblike prijenosa HIV-a, kao što je prijenos spolnim putem.

Zašto neke dojene bebe HIV pozitivnih majki dobiju virus, ako majčino mlijeko ne prenosi HIV? Moguće je da sisanje ispucalih bradavica izlaže bebu virusu u majčinoj krvi.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti