Je li svatko potencijalni genij?

Je li svatko potencijalni genij?

Je li svatko potencijalni genij?
  • Objavljeno: Srijeda, 12.06.2019.
  • Broj pregleda: 361
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

U starogrčkom svetištu i proročištu u Delfima postoji izreka „Gnothi seauton“ što u prijevodu znači „Spoznaj samoga sebe“. Taj prastari natpis govori o važnosti spoznaje vlastitog potencijala i veličine i o spoznaji vlastite prirode.

Svaki čovjek posjeduje neograničen potencijal unutar sebe, pa odgovor na pitanje „Da li je svatko potencijalan genij?“ glasi potvrdno.

Geniji su ljudi koji su rođeni ili su razvili natprosječnu inteligenciju tijekom života. Njihova moć zapažanja veća je od one prosječnog čovjeka. Toliko je mnogo velikih umova i genija u povijesti čovječanstva, poput Leonarda da Vinci, Mozarta, Michelangela Buonarrotia, koji su svojom darovitošću, radom te dubokim spoznajama i uvidima vječna inspiracija svima nama. Oni su ujedno i primjer osoba koje su koristile natprosječan mentalni potencijal, a mnogi od njih poput Einsteina su i prakticirali tehnike za duhovni razvoj koje su im davale svježinu percepcije i budnost te pomogle da razviju svoju svijest i nadarenost.

Mistika unutarnjeg znanja

Mistiku čovjekovih mentalnih sposobnosti, unutarnjeg znanja i intuicije znali su i narodi drevnih kultura od Maja i Inka, preko Grčke i Egipta pa sve do Kine i Indije, koja polazi od vrlo kompleksnog spleta našeg živčanog sustava, kao i činjenice da je naša desna polutka mozga intuitivna dok lijeva više misli, te svakako i velike važnosti endokrinog sustava i njegove glavne žlijezde epifize, za koju danas znanstvenici tvrde da je samo sjedište čovjekovog unutarnjeg znanja, intuicije i mentalnih sposobnosti.

Ovu zrnastu žlijezdu češerastog oblika, smještenu duboko u našem mozgu i povezanu sa talamusom putem dva živčana i jednim optičkim vlaknom, koja reagira i djeluje putem svjetlosnih signala radi čega se u današnje vrijeme moderne znanosti i smatra upravo ostatkom trećeg oka, prepoznale su i mnoge kulture svijeta, slaveći ju kao simbol spoznaje i istine, kao što i možemo vidjeti u starom prikazu grčkih legendi koje govore o „oku duše“, „oku Šive“ u hinduističkoj ili „oku Horusa“ u egipatskoj tradiciji.

Baš kao što postoje organi njuha, mirisa, vida, dodira i sluha, tako i postoji organ mišljenja, a to je epifiza. Možemo reći da okom vidimo svijet dok ga epifizom shvaćamo. Francuski filozof René Descartes poznat po uzrečici „Cogito ergo sum „ među prvima je govorio o tome u svojoj knjizi ″Traité de l′Homme″ iz 1664. godine, postavljajući tezu da je epifiza glavna poveznica uma i tijela.

Najvažnija žlijezda endokrinog sustava

Endokrini koji je uz živčani najbitniji sustav našeg tijela, proizvodi i luči oko 140 kemijskih supstanci (hormona) u krv, te upravlja svim tjelesnim funkcijama putem krvnih žila kao informacijskih kanala, baš kao što živčani sustav koristi mrežu živaca za upravljanje informacijama.

Pinealna žlijezda (epifiza) čije ime potječe od latinske riječi glandula pinealis zbog svog oblika koji podsjeća na češer je uz pituitarnu (hipofizu) najvažnija endokrina žlijezda u tijelu. Veličine tek 5 - 8 mm u prosječnog čovjeka, smjestila se između dvije moždane polutke, iza i iznad pituitarne žlijezde. Osnovna hrana ovog organa je sunčeva svjetlost, što ju čini jedinstvenom jer dobiva energiju direktno preko očiju dok ostale žlijezde indirektno od tijela.

Čak 75 % svjetlosti preko hipotalamusa putuje u pinealnu žlijezdu i na taj ju način stimulira da luči u mozak i krv hormon serotonin, poznat kao hormon sreće, i melatonin koji potiče regeneraciju organa i kvalitetu odmora.

Probudite svoj mentalni potencijal putem aktiviranja pinelane žlijezde tako da svakodnevno provodite barem 30-ak minuta izlažući se direktnom sunčevom svjetlu, jer na pravilan rad ove žlijezde utječe primjerena izloženost svjetlosti.

Ako ste se ikada bavili vježbama joge, vjerojatno ste čuli i za gledanje plamena svijeće ili trataku.

Svrha ove vježbe je usredotočiti um na jednu stvar (poput plamena svijeće) čime kreativna i mentalna snaga rastu. Stoga je trataka odlična za jačanje koncentracije i snagu volje. Osim toga ova vježba poboljšava vid i blagotvorno djeluje na oči. Izvodi se tako da postavite svijeću u visini očiju, udaljenu od tijela otprilike za dužinu ruke. Plamen svijeće mora biti miran, pripazite da u sobi nema propuha. Sjednite u udoban položaj, uspravite kralježnicu, opustite se, zatvorite oči. Neka tijelo za vrijeme vježbe bude potpuno mirno. Otvorite oči i gledajte u vrh fitilja.

Nemojte treptati ni pomicati oči, te se ne naprežite. Svijest potpuno usmjerite na plamen. Ako misli počnu lutati, ponovno ih usmjerite na svijeću. Kad oči počnu suziti ili se umore, nježno ih zatvorite i nastavite gledati sliku plamena u prostoru ispred zatvorenih očiju. Kad slika nestane, ponovno otvorite oči i nastavite gledati u plamen. Počnite s izvođenjem vježbe u tri-četiri ciklusa (ukupno pet do deset minuta) pa polako povećavajte broj ponavljanja.

Živčani sustav

Iako je znanstveno dokazano da prosječan čovjek koristi samo 5% mozga, dok genijalci čak 13%, ostala nepoznanica je zapanjujuća s obzirom da znamo da je mozak sačinjen od 12 000 000 000 stanica i svaka od tih stanica ima 500 000 mogućih veza. Uz kičmenu moždinu i veliki broj neurona (živčanih stanica) ovaj organ je glavni komunikacijski sustav u našem tijelu, upravlja našim svjesnim i automatskim funkcijama, kontrolira misli i emocije, te služi mnogim aspektima komunikacije. Za našu su percepciju zaslužne obje polutke mozga, mada je opće poznato da je desna ta koja razmišlja intuitivno i kreativno, odnosno lateralno dok je lijeva logička, odnosno razmišlja racionalno i linearno.

Istraživač Tony Buzan proučavao je znamenite kreativne genijalce pa tako i slavnog Alberta Einstein te je ustanovio da, iako je bio slabiji učenik i veliki sanjar još od malih nogu a iz škole su ga čak i izbacili, bio je privučen svijetom matematike i fizike podjednako kao i maštovitim Michelangelovom radom, pa njegov životni rad i velika otkrića pokazuju da je bitno podjednako harmoniziranje obje sfere mozga.

Einstein je također bio poznat i po tome što je redovito prakticirao meditaciju. Meditacija daje svježinu percepcije i uma u svakodnevnoj aktivnosti. Postoje bezbrojne vrste meditacija, koje se dijele na tri osnovna oblika – zvuk (mantru), formu i simbol - ali sve se svode na isto i vode k istom cilju. Njeno blagotvorno djelovanje na naš um i tijelo omogućuje nam da proširimo svoju percepciju. Znanstveno je dokazano kako se meditacijom usporava proces starenja mozga, potiče rad neurona pa time i stvaranje impulsa, veza i procesa mišljenja, te se povećava inteligencija.

Meditacija na zvuk je vrlo djelotvorna jer se meditira na mantru koja je na sanskrtu, a koji pripada drevnim jezicima, baš kao i latinski i hebrejski koji imaju moć djelovanja na duhovni i materijalni svijet. Svećenici su se kroz povijest koristili intoniranjem različitih invokacija ili molitvi na tim drevnim jezicima jer su znali njihov povoljan utjecaj na svijest.

Meditira se zatvorenih očiju i u udobnom sjedećem položaju dva puta dnevno, ujutro i predvečer, 15-20 minuta, te se mentalno u sebi ponavlja zvuk (mantra). Meditaciju je potrebno naučiti od kvalificiranog učitelja koji je u skladu s tradicijom naslijedio znanje o zvuku i meditaciji.

Razvoj mentalnog potencijala

„Ljudski um je kao padobran - djeluje jedino ako je otvoren.“ Albert Einstein

Zbog problema kalcifikacije i postepenog atrofiranja epifize kod odraslih, što dovodi do izrazito materijalnog, grubog i intelektualnog uma, u današnje ubrzano i stresno vrijeme, preopterećenosti informacijama, naš živčani sustav biva napet, a veze u mozgu slabe.

Svaki čovjek posjeduje neograničen potencijal unutar sebe. Znanost je dokazala da možemo ojačati fizičku strukturu i povećati gustoću dijelova mozga, aktivirati neurone čime se harmonizira prijenos električnih impulsa, samim time i osvijestiti njegove uspavane dijelove, poboljšavajući tako pamćenje, koncentraciju, mentalni potencijal i intuiciju.

Poboljšati rad desne strane mozga, možete kroz bilo koje oblike umjetničkih izričaja i kreativnog rada - pjevanje, sviranje, crtanje; ili kroz motoričke vještine - tenis, badminton, borilačke vještine, jogu jer one stimuliraju našu intuiciju i mentalne sposobnosti. Dok su hodanje ili trčanje na primjer jednostavne metode kretanja i razgibavanja odlične za povećanje cirkulacije tijela i jačanje fleksibilnosti i izdržljivosti mišića, još veće blagodati i za tijelo i um imaju drevne tehnike suptilnih vježbi, koje se još nazivaju asane, a koje su uče u raznim sustavima joge.

Ove vježbe su drugačije od konvencionalnog načina vježbanja, jer djeluju i na um i emocije, a ne samo na fiziologiju, te pored pojačavanja cirkulacije i izmjene tvari daju staloženost uma i duha. Asanama ćete postići harmoniju i sinkronizaciju psihičkog i fizičkog aspekta, te tako pojačati njihovu koordinaciju i ojačati njihov ustroj. Ove vježbe živcima daju fleksibilnost i mekoću, smiruju um, harmoniziraju sustav žlijezda, uravnotežuju simpatički i parasimpatički sustav i daju mentalni mir.

Buđenje psihičkog – trećeg- oka u kulturama svijeta

Sve civilizacije svijeta su proučavale i veliku pažnju pridavale nevidljivom, duhovnom aspektu ljudskog bića. Te drevne kulture su imale puno dodirnih točaka jedna od njih je i mistično treće oko zvano Kamen Mudraca.

Upravo to je tema predavanja ovoga četvrtka 13.06. u 19 h. Za više informacija o besplatnom predavanju posjetite https://www.facebook.com/events/2430284433871227/ .

Najčitanije zanimljivosti