Najčešće negativne misli i kako ih pobijediti

Najčešće negativne misli i kako ih pobijediti

Najčešće negativne misli i kako ih pobijediti
  • Objavljeno: Srijeda, 19.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Vrlo često su negativne misli posljedica stresnog života, a većina nas ne zna kako se s njima nositi. Negativne misli stvaraju nezdravo okruženje i uzrokuju donošenje loših odluka. Dobra vijest je da negativne misli možete prevladati. Donosimo vam najčešće negativne misli i načine kako ih prevladati.

Sve ili ništa

Svaka misao koja se temelji na ekstremima donosi niz problema. Ako mislite da sve mora biti savršeno, sami sebi ograničavate prostor za postizanje uspjeha i donošenje kompromisa. Ako dopustite da vas obuzmu ovakve misli, iz dana u dan ćete postajati sve nesretniji.

Rješenje

Prepoznajte ovakav način razmišljanja i pokušajte ga preoblikovati tako da razmišljate na osnovu činjenica s kojima raspolažete. Primjerice, ako mislite da ništa ne možete napraviti kako treba, počnite razmišljati da vam je ovaj put potrebna pomoć i da ćete idući put nešto slično tome moći napraviti sami.

Prebrzo donosite zaključke

Ako odmah donosite najgori zaključak, bez racionalnog razmišljanja, počet ćete previše razmišljati i nastavljati s donošenjem niza drugih besmislenih zaključaka. U većini slučajeva su vaša briga i strah neopravdani pa se sve svede na to da se brinete ni oko čega.

Rješenje

Važno je da odmah prestanete donositi najgori mogući zaključak i dopustite priči da se odigra do kraja. Kada ostajete u sadašnjosti, priča se gotovo uvijek odigra manje strašno nego što ste mislili da hoće.

Emocionalno rasuđivanje

Um doživljava osjećaje kao činjenice, umjesto kao subjektivnu percepciju koja se s vremenom mijenja. Primjerice, osjećaj krivnje vas potiče da za sebe mislite da ste grozna i sebična osoba. Upravo zbog toga je važno prepoznati i raditi na svojim osjećajima. Pročitajte kako preuzeti kontrolu i postati sretna osoba.

Rješenje

Važno je preispitati svoje osjećaje kako biste mogli odrediti osjećate li se tako s razlogom. Jednom kada prikupite sve činjenice, tada ćete moći stvoriti plan koji će dopustiti i razumu i osjećajima da vas usmjere.

Premišljanje

Kada se nešto ne odvija onako kako ste mislili da će se odvijati, počinjete se osjećati frustrirano, obuzima vas osjećaj krivnje i ljutnje. Premišljanje i prekomjerno razmišljanje nas vodi nerealnim očekivanjima.

Rješenje

Prestanite koristiti fraze poput "trebao sam“, "što ako“ i "moram“. Pobrinite promijeniti i poboljšati ono što možete. Naučite prihvatiti sve ostalo. Saznajte kako privući više sreće u život.

Personalizacija

Skloni smo personalizirati i tada se počnemo okrivljavati za ono što je izvan naše kontrole. Počinjemo se previše fokusirati na sami rezultat, a ne na korake koji su nas doveli do tog rezultata.

Rješenje

Fokusirajte se na svoje ponašanje i isključivo na ono što možete promijeniti, umjesto da se fokusirate samo na sebe i ljude koji vas okružuju.

Od sebe radite žrtvu

Kada od sebe radite žrtvu, počinjete okrivljavati druge ljude za sve ono što vam se dogodilo. Nitko ne može apsolutno sve napraviti savršeno. Ako razmišljate da biste bili uspješniji, bogatiji, sretniji ili u boljem odnosu da neki ljudi nisu napravili to što jesu, bježite od odgovornosti.

Rješenje

Morate početi preuzimati odgovornost za situacije u kojima ju i imate. Jedino ćete na taj način biti mudriji i iskusniji.

Fokusirani ste na budućnost

Ako ste neprestano fokusirani na budućnost i vjerujete da ćete biti bolja osoba kada budete u boljim okolnostima, uvjeravate se da ćete postati sretni, a zapravo već sada trebate biti sretni.

Rješenje

Promijenite fokus i usmjerite se na sadašnjost. Razmišljajte o tome što možete napraviti danas da biste bili sretniji već sutra.

Kada počnete prepoznavati i mijenjati negativne misli, nesvjesno ćete odabrati sreću, biti optimistični i veseliti se budućnosti. Kada to radite, mozak se počinje prilagođavati, a pozitivno razmišljanje polako postaje navika.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije