Kako da potičemo kreativnost djeteta?

Kako da potičemo kreativnost djeteta?

Kako da potičemo kreativnost djeteta?
  • Objavljeno: Utorak, 07.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Mala djeca su prirodno i nesvjesno kreativna. Možete pomoći svom djetetu da ostane takvo na slijedeće načine...

Tolerirajte „krive" odgovore. Kreativnost ovisi o dječjoj dvosmislenosti, rađenju pogrešaka i općenito razigranosti, objašnjava Kyung Hee Kim, profesor psihologije obrazovanja sa Sveučilišta „William and Mary" u Virginiji. Aplaudirajte ili čestitajte na bilo koji način mašti vašeg djeteta kada nacrta krila mačiću ili kada napiše nešto koristeći netočan pravopis. Vjerujte, pravila će se s vremenom sama utvrditi.

Spustite svoje standarde. Besprijekorno čista igraonica guši kreativnost jer djeca ne osjećaju da bi mogli započeti s nekakvim eksperimentom ili umjetnosti koja uključuje nered. (To opet ne znači kako ne bi trebali naučiti kako sve to pospremiti poslije.) Isto tako, ako uvijek pokušavate obuzdati energično, pričljivo, ili spontano dijete, jer vam je u biti draže tiho, može samo napraviti „kratak spoj" s njegovom impulzivnošću. „Baš te kvalitete koje olakšavaju kreativna postignuća, mogu biti ista koja ponekad suživot s kreativnom djecom čine teškim," objašnjava Kim.

Nemojte pretjerivati s nagradama. Istraživanje povezuje dječju kreativnost s njihovom intrinzičnom motivacijom; hvalite ih ili nagrađujte previše i u biti ste „ubili" obje stavke. Suzdržite se od nagrađivanja svakog crteža koje nacrta vaše dijete, ili ako baš morate komentirati, stavite naglasak na njegovu originalnost i trud, a manje na rezultat, savjetuje nas Mark Runco, profesor na Sveučilištu u Georgiji.

Pustite ih neka se samostalno izražavaju. Kada pokušavate oblikovati kreativnost, djeca ne uče samo kreativna ponašanja, u kojima ispituju pretpostavke, ili kako bi bili otvoreni na sve mogućnosti, već i da vide kako je biti kreativan u biti nešto vrijedno, zaključuje Runco.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti