Kako izgleda mozak osoba koje obilježavaju Božić?

Kako izgleda mozak osoba koje obilježavaju Božić?

Kako izgleda mozak osoba koje obilježavaju Božić?
  • Objavljeno: Srijeda, 23.12.2015.
  • Broj pregleda: 214
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Danski znanstvenici su uspjeli locirati dio mozga koji je odgovoran za produhovljenost i emocije kod osoba koje obilježavaju Božić. Sklonost obilježavanja Božića ovisi o anatomiji mozga, otkriva nam to novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu British Medical Journal.

Milijuni ljudi diljem svijeta nemaju nikakve reakcije na običaje obilježavanja Božića, kao što su ugodni mirisi, ukusna hrana i izraženija međuljudska solidarnost.

U istraživanju je sudjelovalo potpuno zdravih 20 osoba s istog geografskog područja. Njih 10 svake godine obilježava Božić, a preostalih 10 ne. Znanstvenici su pomoću magnetske rezonance proučavali aktivnosti mozga, a sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim blagdanskim navikama.

Rezultati magnetske rezonance su pokazali da je kod osoba koje obilježavaju Božić 5 različitih dijelova mozga puno aktivnije. Ti dijelovi mozga su povezani s produhovljenošću, empatijom i prepoznavanjem osjećaja promatrajući izraze lica.

Znanstvenici ističu da je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi ustanovili način na koji mozak utječe u usvajanju blagdanskih navika. Iako su rezultati istraživanja pomalo fascinantni, znanstvenici upozoravaju da se trebaju uzeti s oprezom jer je mozak još uvijek najmanje istraženi dio ljudskog tijela.

Ako ste tijekom blagdana pod povećanom razinom stresa, pročitajte članak kako preživjeti Božić bez stresa.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Blagdanska kuharica

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti