Kardiovaskularne bolesti i dalje su najčešći uzrok smrti u RH – žene su u najrizičnijoj skupini

Kardiovaskularne bolesti i dalje su najčešći uzrok smrti u RH – žene su u najrizičnijoj skupini

Kardiovaskularne bolesti i dalje su najčešći uzrok smrti u RH – žene su u najrizičnijoj skupini
 • Objavljeno: Četvrtak, 27.09.2018.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca objavljeni su najnoviji epidemiološki podatci o kardiovaskularnim bolestimaza 2017.g.

Zaklada „Hrvatska kuća srca“ i Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom i Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara obilježavaju Svjetski dan srca u subotu,29. rujna na Trgu bana Josipa Jelačića od 10.00 do 14.00 sati. U sklopu javnozdravstvene akcije građani će imati priliku s pomoću Microlife tlakomjera izmjeriti arterijski tlakuz otkrivanje fibrilacije atrija, izračunati BMI (tjelesni) indeks, savjetovati se s nutricionistima o zdravoj prehrani, procijeniti ovisnost o nikotinu s pomoću Fagerstromovog testa, naučiti kako pristupiti oživljavanju, a najmlađi će moći sudjelovati u dječjoj igraonici „Obećaj svojemu srcu“.

Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti u svijetu godišnje, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih je 2017. godine umrlo 23 504 osoba, što čini 44% ukupno umrlih. Analiza po spolu pokazuje da su kardiovaskularne bolesti uzrok smrti 58,6% umrlih žena (13 418) i 39 % umrlih muškaraca (10 086). Vodeće dijagnostičke podskupine su ishemijska bolest srca s udjelom od 20,7% (11 069) i cerebrovaskularne bolesti s udjelom od 11,5 % (6 147) u ukupnom mortalitetu.

Velika se većina bolesti srca i krvnih žila može spriječiti. Moderna kardiološka dijagnostika i mogućnosti medikamentnog i intervencijskoga liječenja silno su uznapredovale tijekom posljednjih petnaestak godina i zasigurno se time može spasiti ili produljiti život većine oboljelih, kojima ranije nije bilo moguće pomoći. Stoga je geslo ovogodišnjeg Svjetskog dana srca: 'Obećaj svojemu srcu!'. To podrazumijeva osviještenost i aktivnu brigu o zdravlju svojega srca te promicanje zdravoga načina života i zdravoga okoliša, npr. okružje bez duhanskoga dima, čime ujedno skrbimo i za zdravlje srca svojih bližnjih i čitave zajednice, naglasio je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade „Hrvatska kuća srca“.

akademik Davor Miličić

Iako je posljednjih petnaestak godina prisutan pozitivan trend smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj, što je izraženije za cerebrovaskularne bolesti nego za ishemijsku bolest, kardiovaskularne bolesti i dalje su najčešći uzrok smrti. Po mortalitetu od bolesti srca i krvnih žila Hrvatska sa standardiziranom stopom smrtnosti od 314/100.000 spada među zemlje u Europi koje imaju srednje visoke stope smrtnosti. U usporedbi sa susjednim državama Hrvatska ima višu stopu smrtnosti od Slovenije(218/100.000), Austrije (187/100.000) iItalije (159/100.000), a nižu stopu od, npr. Mađarske (380/100.000).

„Pozivamo građane da brinu o svojem srcu svaki dan, a ne samo jednom godišnje kada se obilježava Svjetski dan srca. On-line kalkulator kardiovaskularnog rizika odličan je i jednostavan način kontrole kardiovaskularnog zdravlja za svakog stanovnika Hrvatske te pozivamo sve da izračunaju svoj kardiovaskularni rizik i obrate se za pomoć liječniku u slučaju potrebe“, naglasila je Ivana Portolan Pajić, članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“ i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Ivana Portolan Pajić

Na današnjoj konferenciji za medije dr. Hrvoje Jurin, specijalist interne medicine, kardiolog i voditelj Radne skupine mladih kardiologa HKD-a održao je predavanje o arterijskoj hipertenziji i fibrilaciji atrija naslovljeno „Dvije strane iste medalje“.Fibrilacija atrija je razmjerno česta aritmija od koje u povremenom ili trajnom obliku boluje oko 1% opće populacije. Stoga možemo pretpostaviti da u Hrvatskoj više od četrdeset tisuća osoba boluje od nekog oblika fibrilacije atrija. Bolest povišenog krvnog tlaka – arterijska hipertenzija, jedan je od najvažnijih uzročnih čimbenika fibrilacije atrija.

U obilježavanju Svjetskog dana srca sudjeluju:

 • Gradski ured za zdravstvo
 • Zaklada „Hrvatska kuća srca“
 • Hrvatski zavod za javno zdravstvo
 • Hrvatsko kardiološko društvo
 • Hrvatska udruga kardioloških medicinskih sestara
 • Udruga StEPP
 • Klinika za srce i krvne žile KBC-a Zagreb
 • Poliklinika za prevenciju i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti „Srčana“
 • Klinika za kardiovaskularne bolesti „Magdalena“
 • Udruga za prevenciju prekomjerne težine
 • Klub mladih Gradskog društva Crvenog križa

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti