"Kemijske kalorije" iz kozmetičkih proizvoda krive za debljanje

"Kemijske kalorije" iz kozmetičkih proizvoda krive za debljanje

"Kemijske kalorije" iz kozmetičkih proizvoda krive za debljanje
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.07.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najnovije istraživanje nam otkriva kako su glavni razlog zašto ne možemo smršaviti "kemijske kalorije" prisutne u kozmetičkim proizvodima, kao što su šampon, losion za tijelo ili sapun.

Liječnici iz Mount Sinai Medical Center-a iz New Yorka tvrde kako su ftalati, kemijski sastojci koji se nalaze u 70 posto kozmetičkih proizvoda, kao i u mnogim kućanskim proizvodima za čišćenje, odgovorni za izbacivanje tjelesnog prirodnog sustava kontrole težine iz ravnoteže, a to je u biti osjetljiva ravnoteža hormona.

Istraživači tvrde da ako se izlažete ftalatima kroz svakodnevno korištenje takvih kozmetičkih proizvoda, šanse za pretilost u djetinjstvu i probleme s težinom u odrasloj dobi postaju visoke.

Istraživanje je provođeno na djevojčicama tako što su im mjerili izloženost ftalatima i uzimali analize urina.

"Najteže djevojčice su imale najvišu razinu ftalata u mokraći," Top News navodi izjavu profesora Philipa Landrigana, pedijatra i autora istraživanja.

"Razina raste kako su djeca teža, ali je najočitija kod najteže djece," ističe Landrigan.

Za drugu supstancu, bisfenol-A (BPA), također prisutnu u takvim prozvodima, također je utvrđeno kako osigurava "kemijske kalorije".

Činjenica da se apsorbiraju u tijelo izaziva najviše zabrinutosti. Poznati su i kao "endokrini disruptori", a znaju utjecati na žlijezde i hormone koji reguliraju brojne tjelesne funkcije.

Nutricionistkinja Zoe Harcombe, tvrdi kako je čak i najmanji poremećaj razine hormona "vrlo loša vijest" za nekoga tko pokušava smršaviti.

"Kod muškaraca, ftalati i druge kemikalije imaju anti-testosteronski kapacitet koji je povezan s pretilosti."

"A kod žena opet, zabrljaju osnovnu genetsku hormonalnu ravnotežu, tako da dobijete poremećaje slične onima kakvi se mogu dogoditi tijekom menopauze ili u pubertetu," ističe Harcombe.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti