Klimatski marš u Zagrebu: klimatska kriza eskalira jednakom brzinom kao i ratovi

Klimatski marš u Zagrebu: klimatska kriza eskalira jednakom brzinom kao i ratovi

Klimatski marš u Zagrebu: klimatska kriza eskalira jednakom brzinom kao i ratovi
  • Objavljeno: Petak, 22.04.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: facebook.com/xr.zagreb

Kategorija: Zanimljivosti

Za globalni mir. Za klimatsku pravdu. Za društvenu pravdu. - slogan je pod kojim će se u subotu 23. travnja u Zagrebu održati drugi Klimatski marš kojeg organizira inicijativa Extinction Rebellion Zagreb. Prvi Marš ove inicijative održao se u studenom prošle godine, kada je nekoliko stotina aktivista spontano leglo na pod zagrebačkog glavnog trga u znak protesta izumiranju.

''Još do nedavno smo mogli govoriti da ratovi razaraju brzo, a klimatska kriza i sistem polako. Nažalost, to više nije točno. Klimatska kriza eskalira gotovo jednakom brzinom kao i ratovi, a posljedice su jednako katastrofalne. Znanost već desetljećima upozorava na jasno vidljive simptome klimatske krize: porast temperatura i razine mora, propadanje usjeva, suše, poplave, temperaturni ekstremi, gubitak bioraznolikosti i kolaps mnogih ekosustava. Posljedično, to uzrokuje nestašice hrane i vode, društvenu nestabilnost, ratove i izbjegličke krize'', navode organizatori.

Okupljanje aktivista započinje od 14:30 ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, odakle će u 15 sati krenuti povorka koja će marširati rutom od HNK, preko Frankopanske, Ilice, Trga bana Josipa Jelačića i Praške ulice sve do Zrinjevca.

''Unatoč brojnim akcijama, performansima, maršu i ostalim aktivnostima, emisije stakleničkih plinova i dalje rastu jer je trenutni ekonomski sistem zasnovan na lošem postulatu neograničenog ekonomskog rasta. Težimo li zaustaviti uništavanje uvjeta za život na Zemlji moramo promijeniti sistem koji nas u tome onemogućava'', navodi inicijativa Extinction Rebellion.

Više informacija o Maršu možete pronaći na: www.facebook.com/events/1479418609096928

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti