Koenzim Q10 za zdravije srce?

Koenzim Q10 za zdravije srce?

Koenzim Q10 za zdravije srce?
  • Objavljeno: Utorak, 28.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Suplementi koenzima Q10 mogu pomoći osobama koje pate od srčanih bolesti. Stvara se u ljudskom tijelu i pronalazimo ga u svakoj tjelesnoj stanici, a naročito visoku koncentraciju koenzima Q10 imaju stanice srca, jetre, štitnjače i bubrega.

Igra ključnu ulogu u proizvodnji energije i ima moćna antioksidativna svojstva. Većina ljudi dovoljnu količinu koenzima Q10 dobiva putem svakodnevne prehrane, ali u nekim slučajevima je potrebno uzimati i suplemente.

U novom istraživanju europskih znanstvenika se pokazalo da osobe koje svakodnevno uzimaju 100 miligrama koenzima Q10, zajedno s propisanim lijekovima, imaju manji rizik od nastanka prijevremene smrti uzrokovane srčanim bolestima, prenosi EverydayHealth.

Prethodna istraživanja su pokazala da značajno smanjuje razinu krvnog tlaka, oslobađa od bolova u mišićima i regulira razinu kolesterola u krvi.

Znanstvenici ističu da osobe, koje pate od srčanih bolesti ne bi trebale zamijeniti propisane lijekove koenzimom Q10, ali se trebaju posavjetovati s liječnikom o uzimanju suplemenata jer su brojna istraživanja pokazala da ima odlično djelovanje na srce i krvožilni sustav.

I dok suplementi koenzima Q10 u pravilu ne uzrokuju nikakve nuspojave, postoje slučajevi kada su uzrokovali mučninu, povraćanje ili proljev.

Prije uzimanja bilo kakvih suplemenata, uključujući i suplemente koenzima Q10, se svakako trebate posavjetovati s liječnikom, a stručnjaci donose nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći:

  • Suplemente uzimajte s hranom jer ćete pospješiti apsorpciju.
  • Ako ste u mogućnosti, uzmite ulje s koenzimom Q10 jer se lakše razgrađuje od kapsula.
  • Podijelite porcije. Ako uzimate 100 miligrama dnevno, uzmite 2 puta po 50 miligrama.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti