Menopauza utječe na pamćenje

Menopauza utječe na pamćenje

Menopauza utječe na pamćenje
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Američki znanstvenici su proveli istraživanje koje otkriva da menopauza ima značajan utjecaj na pamćenje, naročito ako žena pati od valunga, odnosno iznenadnih naleta vrućine.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Menopause, pokazuje da postoji direktna povezanost između intenzivnih valunga i problema s pamćenjem.

U istraživanju je sudjelovalo 68 žena u dobi od 44 do 62 godine. One su ispunjavale anketu koja je sadržavala pitanja o simptomima menopauze, raspoloženju i pamćenju.

Svaka žena je tijekom tjedna doživljavala najmanje 35 valunga. Žene koje su valunge doživljavale češće imale su većih problema s pamćenjem.

Rezultati istraživanja su također pokazali da što su valunzi intenzivniji, to je oslabljeno pamćenje bilo duže prisutno. Simptomi menopauze i oslabljeno pamćenje su bili najizraženiji tijekom prve godine menopauze.

Prethodna istraživanja su pokazala da žene, koje su pretile, puše ili prekomjerno konzumiraju alkohol imaju veći rizik od nastanka neugodnih i izraženijih simptoma menopauze.

Najčešći simptomi menopauze su glavobolja, suhoća kože, slabljenje kose i noktiju, kao i problemi s pamćenjem, koncentracijom, depresija i umor.

Ovi simptomi ne moraju nužno biti prisutni kod svake žene. Znanstvenici ističu da sve ovisi o tome koliko su osjetljive na promjene razine estrogena i progesterona u tijelu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti