Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kokice su odličan izvor antioksidansa

Kokice su odličan izvor antioksidansa

Kokice su odličan izvor antioksidansa
  • Objavljeno: Utorak, 27.03.2012.
  • Broj pregleda: 4.210
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osim što su dio zdrave prehrane, kokice sadrže visoku razinu antioksidansa, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

Kokice sadrže visoku razinu antioksidansa zato što se sastoje od samo 4% vode, za razliku od voća i povrća koji mogu sadržavati i do 90% vode.

Znanstvenici sa Sveučilišta Scranton u Pennsylvaniji su otkrili da jedna porcija kokica sadrži 300mg antioksidansa, gotovo dvostruko više od voća i povrća, koje u prosjeku sadrži oko 160mg antioksidansa.

"Kokice svakako zaslužuju više poštovanja, one su savršeni oblik grickalice", MailOnline prenosi izjavu znanstvenika prof. Joea Vinsona.

Prof. Vinson upozorava da bez obzira na visoku razinu antioksidansa, trebamo i dalje redovito jesti voće i povrće jer kokice ne sadrže vitamine i minerale koje možemo pronaći u voću i povrću.

"To je grickalica od 100% neobrađenog cjelovitog zrna", dodao je prof. Vinson.

Sve ostale žitarice se obrađuju i razrijeđuju s ostalim sastojcima, što znači da je samo 51% težine zrna zapravo stvarna težina cjelovite žitarice.

Jedna porcija kokica će osigurati više od 70% potrebnog dnevnog unosa cjelovitih žitarica, a hrskavi dio kokica ima najveću koncentraciju antioksidansa i vlakana.

Prosječna osoba dnevno unosi samo oko 50% potrebnih cjelovitih žitarica, a kokice će kvalitetno zadovoljiti taj manjak.

Znanstvenici upozoravaju da je priprema kokica ključna kako bi one bile zdrave. Kokice koje se pripremaju na klasičan način, odnosno u posudi s poklopcem, imaju najmanji broj kalorija. Kokice koje se pripremaju u mikrovalnoj pećnici imaju čak 50% više kalorija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti