Plan prehrane za uravnoteženje hormona - V dio

Plan prehrane za uravnoteženje hormona - V dio

Plan prehrane za uravnoteženje hormona - V dio
  • Objavljeno: Srijeda, 14.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pojačati metaboličke sustave koji sagorijevaju masnoću i ugljikohidrate

U tijelu postoje dva metabolička "sustava za izgaranje" - jedan za masnoću i jedan za ugljikohidrate, a vrlo je bitno da oba dobro funkcioniraju.

Kad se jede masnoća s ugljikohidratima niskog glikemijskog indeksa ili bez ugljikohidrata u istom obroku, tijelo neće izlučivati puno inzulina te se ni konzumirana masnoća neće pohraniti u tijelu u obliku masnih naslaga (ovo ne vrijedi ako je osoba pod stresom, jer tijelo pod stresom stvara veliku količinu inzulina). Međutim, konzumira li se masnoća s ugljikohidratima visokog glikemijskog indeksa, razina inzulina vrtoglavo raste, a konzumirana masnoća pohranjuje se kao salo. Zato je uvijek vrlo mudro jesti ugljikohidrate visokoga glikemijskog indeksa bez masnoće, ograničiti porciju, te jesti u trenutku opuštenosti. Kad se konzumiraju masnoće bez prisutnog inzulina, tijelo će uspjeti razložiti tu masnoću ili masne naslage na bokovima na molekule poznate kao masne kiseline koje ulaze u spaljivače masti unutar stanice - mitohondrije, gdje se dalje razlažu na jednostavnije kemikalije koje se nazivaju ketoni.

Međutim, masne stanice ne mogu odmah dospjeti u mitohondrijsku peć, bez pomoći supstance pod nazivom L- karnitin. Ta supstanca također sprječava da toksični ostaci prerade masnih kiselina stvore naslage u srcu, koje mogu biti podloga za anginu i aritmiju. L-karnitin se proizvodi u tijelu, a nalazi se i u nekim vrstama crvenog mesa te nekim vrstama tamnozelenog povrća. Iz razloga koji još nisu potpuno jasni, neke osobe ne mogu proizvesti dovoljno L-karnitina da bi učinkovito uništili masnoće te ju je potrebno dodatno uzimati. Uobičajena doza L-karnitina iznosi 500-2000 mg na dan.

Pokazalo se također da mineral krom čini osjetljivima receptore inzulina pomažući da se učinkovitije uništi masnoća. Isto tako pomaže regulirati broj receptora inzulina na staničnoj opni. Dakle i nedostatak kroma može biti uzrokom povećane tjelesne težine, no na tržištu postoje preparati kroma koji se mogu uzimati kao dodatak prehrani, a dnevna doza je 200-700 mg.

Za mnoge druge hranjive tvari kao što su zeleni čaj, koenzim Q10 i alfa-lipoična kiselina, također se pokazalo da djelotvorno izgaraju masnoću. Nažalost, većina istraživanja koja dokazuju njihovu djelotvornost provedena je na muškarcima, pa je teško procijeniti koliko su korisni za žene u perimenopauzi. Međutim, sigurno mogu biti od koristi, jer imaju dokazani antioksidansni učinak.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije