Kombinacija kurkume i tamjana pomaže u prevenciji raka

Kombinacija kurkume i tamjana pomaže u prevenciji raka

Kombinacija kurkume i tamjana pomaže u prevenciji raka
  • Objavljeno: Subota, 23.05.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kombinacija dvaju poznatih začina - kurkuma i tamjan - mogu pomoći u prevenciji raka debelog crijeva. Znanstvenici su otkrili da je ova kombinacija toliko djelotvorna da na razvoj i širenje stanica raka počinje djelovati već nakon drugog dana primjene. Ova kombinacija se pokazala učinkovitom čak i kod ljudi čije stanice raka ne reagiraju na uobičajene vrste kemoterapije.

Aktivni sastojak kurkume, kurkumin, ima moćna protuupalna svojstva i kurkumi daje prepoznatljivu žutu boju. Tamjan, s druge strane, se već stoljećima koristi u ayurvedskoj medicini zbog svojih moćnih protuupalnih svojstava.

Ovi začini su moćni prirodni lijekovi i mogu značajno smanjiti rizik od razvijanja stanica raka. Prethodna istraživanja su pokazala da osobe, koje primaju kemoterapiju, imaju veću vjerojatnost uspješnog liječenja raka ako uzimaju kurkumu.

"Znamo da kurkumin imaju odlična protuupalna svojstva i da mogu pomoći u prevenciji stanica raka", izjavio je voditelj istraživanja prof. Ajay Goel i dodao kako "ti začini su moćni prirodni lijekovi i oba imaju sposobnost smanjenja kronične upale."

Znanstvenici su odlučili isprobati kombinaciju ovih dvaju začina jer su prepoznali da kurkumin uništava kancerogene stanice, ali ne i zdrave tjelesne stanice. Tamjan ima slično djelovanje i također smanjuje upalu u tijelu, za koju je dokazano da povećava rizik od nastanka niza poremećaja i bolesti.

Kombinacijom ovih dvaju začina dobivamo sinergiju koja ima puno moćnije protuupalno djelovanje, u odnosu na to kada se ti začini uzimaju zasebno.

Terapije za liječenje raka su iznimno toksične, a ovo istraživanje otkriva da one mogu biti puno manje toksične ako osoba tijekom njih uzima kombinaciju ovih začina.

Oko 50% osoba, koje pate od raka debelog crijeva imaju mutacije na p53 genu. Lijekovi za liječenje raka neće biti učinkoviti za ove pojedince, a uzimanjem kombinacije kurkumina i tamjana stanice raka počinju reagirati na kemoterapiju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti