Kava može pobijediti erektilnu disfunkciju

Kava može pobijediti erektilnu disfunkciju

Kava može pobijediti erektilnu disfunkciju
  • Objavljeno: Petak, 22.05.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika, čiji su rezultati objavljeni u časopisu PLOS ONE, otkriva da 2 do 3 šalice kave dnevno mogu pomoći u ublažavanju erektilne disfunkcije, ali se kava nije pokazala djelotvornom u ublažavanju erektilne disfunkcije kod muškaraca, koji pate od dijabetesa tipa 2.

Muškarci koji su svakodnevno unosili između 85 i 170 miligrama kofeina, su imali za 42% manji rizik od nastanka erektilne disfunkcije, u odnosu na muškarce koji su kofein unosili rijetko ili nikako.

No, ovo istraživanje nam iznova potvrđuje da u svemu treba biti umjeren pa tako i u unosu kofeina. Naime, kada su sudionici dnevno unosili više od 170 miligrama kofeina, rizik od nastaka erektilne disfunkcije se nije dodatno smanjivao. Muškarci, koji su dnevno unosili između 171 i 303 miligrama kofeina, su imali za 39% manji rizik od nastanka erektilne disfunkcije.

Prethodna istraživanja su pokazala da kofein može pospješiti zdravlje cjelokupnog organizma ako se konzumira u umjerenoj količini, a također može pomoći i u prevenciji niza poremećaja i bolesti.

Kofein može pospješiti cirkulaciju krvi, opustiti arterije i pospješiti dotok krvi u penis, zbog čega ima slično djelovanje kao i neki lijekovi protiv erektilne disfunkcije.

Znanstvenici su u ovom istraživanju kao izvor kofeina koristili kavu, čaj, sokove i sportske napitke. Rezultati istraživanja su preliminarni pa je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti