Koronavirus i hrana: kako pravilno očistiti voće i povrće?

Koronavirus i hrana: kako pravilno očistiti voće i povrće?

Koronavirus i hrana: kako pravilno očistiti voće i povrće?
  • Objavljeno: Nedjelja, 29.03.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Poznato je da zarazu koronavirusom možemo prevenirati pravilnim pranjem ruku vodom i sapunom, stoga je nekima čak palo na pamet istu tehniku primijeniti kada je hrana u pitanju. Međutim, taj postupak može biti iznimno opasan i dovesti do trovanja. Isto vrijedi i za medicinski alkohol i razne dezinficijense koje koristimo za ruke i ostale prostorije u kući.

Upravo zbog toga, pitanje koje muči mnoge je kako pravilno oprati voće i povrće nakon što ga donesemo iz trgovine.

Namirnice i koronavirus

Termička obrada voća i povrća pomoći će u sprječavanju potencijalne zaraze. Međutim, ako voće i povrće ne planirate termički obraditi, dobro ga operite u zdjeli s toplom vodom i malo alkoholnog octa. Zatim procijedite, pričekajte da se osuši i pospremite u hladnjak.

Iako to ne može u potpunosti ukloniti virus s površine hrane, važno je znati da, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, nema dokaza da se COVID-19 može prenijeti putem hrane, međutim nakon diranja bilo kakvih namirnica je potrebno detaljno oprati ruke, posuđe i kuhinjske površine.

Virus može preživjeti na kuhinjskim površinama od 24 sata pa sve do 9 dana. Prema nekim istraživanjima, na metalima se koronavirus zadržava do 12 sati, dok na plastici može preživjeti i do 9 dana. Zbog toga, vrećice i ambalažu u kojima ste namirnice donijeli izvana odmah bacite i dezinficirajte površine koje je ambalaža doticala.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti