Savjeti za izolaciju: kako ukloniti gel i trajni lak kod kuće

Savjeti za izolaciju: kako ukloniti gel i trajni lak kod kuće

Savjeti za izolaciju: kako ukloniti gel i trajni lak kod kuće
  • Objavljeno: Subota, 28.03.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Već neko vrijeme zatvorene su sve uslužne djelatnosti, osim onih esencijalnih. Iako je manikura sada mnogima najmanji problem, jedan od često postavljenih upita posljednjih dana glasi kako ukloniti trajni lak i gel s noktiju kod kuće.

Izrast na geliranim noktima može nam otežavati obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Osim toga, predugački nokti su leglo prljavštine i bakterija što nam u ovo vrijeme najmanje treba. Sve pobornice gela i trajnog laka znaju da se za njihovo uklanjanje najbolje prepustiti u ruke profesionalcu jer uklanjanje istog kod kuće može učiniti više štete nego koristi.

Dok čekamo ponovno otvaranje omiljenog salona, potražili smo trikove kako da nokti budu lijepi i njegovani tijekom trajanja karantene, a gel i trajni lak uklonjeni na siguran način.

Uklanjanje trajnog laka

Za skidanje trajnog laka kod kuće potrebno vam je sljedeće:

  • rašpica (po mogućnosti blok rašpica, no i obična će poslužiti)

  • posuda s toplom vodom

  • vata

  • aceton

  • aluminijska folija

  • drveni štapić (ili štapić za manikuru ako ga imate)

  • bilo koje njegujuće ulje (npr. kokosovo ulje)

Najprije grubom stranom rašpice lagano skinite površinski sloj laka, pazite da pritom ne rašpate prejako i ne dođete do površine nokta kako ju ne biste oštetili. Dovoljno je napraviti nekoliko blagih poteza rašpicom.

Zatim na svaki nokat stavite komad vate dobro namočen acetonom i omotajte aluminijskom folijom. Držite tako 10 do 15 minuta, a zatim samo na jednom prstu skinite foliju i provjerite je li se lak odignuo od površine nokta. Ako nije, držite još neko vrijeme.

Sada štapićem pažljivo sastružite odignuti lak, a ostatke ako ih ima nježno uklonite rašpicom.

Nakon toga nokte 10 minuta namačite u posudi s toplom vodom u koju ste ulili malo njegujućeg ulja. Zatim skratite nokte rašpicom na željenu duljinu i ispolirajte svaki nokat ako imate rašpicu za poliranje.

Na kraju, dobro namažite nokte, zanoktice i cijele ruke njegujućim uljem. Najbolje bi bilo da to učinite prije spavanja i stavite rukavice kako bi ulje što bolje upilo u vašu kožu tijekom noći.

Nekoliko dana redovito mažite nokte i zanoktice uljem kako bi se oporavile prije no što ih nalakirate običnim lakom.

Uklanjanje gela i akrila

Postupak za uklanjanje gela i akrila kod kuće sličan je kao i postupak za uklanjanje trajnog laka, no trebat će vam više vremena i strpljenja.

Razlikuje se u tome što su gel i akril čvršći, stoga postupak s folijom neće uspjeti, već je nokte potrebno namakati u posudici s acetonom. Prije toga bilo bi dobro da zaštitite zanoktice uljem ili masnijom kremom.

Kada se gel ili akril odignu od površine nokta, nježno ih uklonite.

Nakon uklanjanja, u čistu posudicu ulijte njegujuće ulje i namačite nokte barem 15 minuta. Postupak možete ponavljati svakodnevno dok se nokti ne oporave. Nokte možete oblikovati rašpicom po želji, no neko vrijeme pokušajte ne koristiti običan lak kako ne biste dodatno uništili nokte dok su još slabi.

Manikura kod kuće

Nakon što su vam se nokti oporavili dok uklanjanja trajnog laka i gela, možete napraviti manikuru kod kuće.

Nokte skratite rašpicom do željene duljine, pritom rašpajte samo u jednom smjeru kako oni ne bi popucali. Također, izbjegavajte koristiti grickalice i škarice za nokte.

Kožicu na vrhu nokta namažite uljem, a zatim nježno pogurnite štapićem. Nikako ju nemojte sami rezati ako niste profesionalac.

Prije laka u boji, nokat namažite bezbojnim baznim lakom i pričekajte da se potpuno osuši. Kod većine kvalitetnijih lakova dovoljan je jedan sloj boje, a za dodatan sjaj koristite nadlak.

U slučaju da kod kuće nemate kapi za brzo sušenje laka, nokte sušite prirodno, bez korištenja sušila za kosu jer će tako lak trajati dulje. Područje oko noktiju redovito mažite uljem.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti