Koronavirus: ovih 11 simptoma ne smijete ignorirati

Koronavirus: ovih 11 simptoma ne smijete ignorirati

Koronavirus: ovih 11 simptoma ne smijete ignorirati
  • Objavljeno: Utorak, 18.08.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Iako su u početku pandemije dokazani simptomi koronavirusa uključivali povišenu temperaturu, kašalj i kratak dah, kako su istraživanja napredovala tako se popis nadopunjavao.

Za simptome bolesti Covid-19 smatra se da se mogu pojaviti između 2 i 14 dana nakon izlaganja virusu. Ipak, iz dana u dan pojavljuju se novi simptomi koji bi mogli biti povezani s koronavirusom. Primjerice, kod nekih je oboljelih zabilježen neobičan kožni osip, međutim taj simptom se još uvijek ne nalazi na popisu službenih simptoma.

Zabilježeni simptomi koronavirusa

Povišena temperatura i/ili groznica

Jedan od najčešćih simptoma koronavirusa je povišena temperatura. Blago povišenom temperaturom smatra se ona iznad 37,2°C, povišenom iznad 38°C, a jako visokom iznad 39°C.

Suhi kašalj

Još jedan od najčešćih simptoma je i kašalj kod kojeg oboljeli ne izbacuju nikakav sekret, sluz ili pljuvačku.

Kratak dah

Uobičajeniji je kod teških slučajeva COVID-19. Može varirati u težini, od zadihanosti pri normalnoj aktivnosti (poput hodanja stubama) do problema s disanjem i u mirovanju.

Umor

Zbog borbe tijela protiv virusa oboljeli se mogu osjećati iscrpljeno jer taj napor oduzima energiju.

Bolovi u mišićima i po tijelu

Bolovi u mišićima je tipični simptom i ostalih virusnih infekcija, uključujući gripu, a može biti direktna posljedica povišene temperature i groznice.

Glavobolja

Povišena temperatura može dovesti i do dugotrajnih glavobolja. A i druge prateće pojave bolesti, kao što su loše spavanje, jedenje manjih količina hrane i pijenje nedovoljnih količina tekućine, mogu izazvati pritisak u glavi.

Gubitak njuha i osjetila okusa

Gubitak njuha i osjetila okusa isticali su se kao neobični simptomi COVID-19, ali zapravo je takva pojava već zamijećena kod osoba koje obole od viroza. Virusi mogu izazvati upalu sluznice u nosnicama, zbog toga one oteknu te se mijenja sposobnost osjećanja okusa i mirisa.

Grlobolja

SARS-CoV-2 je respiratorni virus, što znači da može izazvati stvaranje prekomjernog mukusa koji se potom iz nosa slijeva u grlo. Uz konstantno kašljanje, ova pojava može dodatno iritirati grlo.

Začepljeni nos ili curenje iz nosa

To su česti simptomi i kod drugih virusnih respiratornih bolesti, kao što su gripa ili prehlada. Kod COVID-19 začepljenost ili curenje iz nosa mogu biti direktna posljedica oticanja u nosnicama koje utječe i na vaš njuh.

Mučnina ili povraćanje

Nije sasvim jasno zašto dolazi do mučnine ili povraćanja, ali ima više teorija. Mogli bi biti posljedica pojačanog slijevanja sekreta iz respiratornih puteva u želudac, ali moguće je i da se kod nekih ljudi virus jednostavno „tako ponaša”. Istraživanje objavljeno u American Journal of Gastroenterology razmatra teoriju prema kojoj ovaj virus može izazvati želučane teškoće zato što ulazi u čovjekov organizam putem receptora kakvi postoje i u gornjem i u donjem gastrointestinalnom traktu, gdje ih ima i do sto puta više nego u dišnim organima.

Proljev

Teorije o pojavi proljeva jednake su kao i one o pojavi mučnine i povraćanja – moguće je da se virus jednostavno „ukorijeni” u probavnom traktu određene „podskupine” ljudi. Spomenuta studija objavljena u American Journal of Gastroenterology pokazala je da je među više od 200 osoba koje su oboljele od blaže forme COVID-19 kod gotovo 20 posto njih proljev bio prvi simptom.

Simptomi koronavirusa kao što su curenje iz nosa, kašalj i glavobolja nalikuju na simptome prehlade, gripe i alergije, stoga je u početku teško utvrditi o čemu je riječ. Važno je znati da alergije ne uzrokuju povišenu temperaturu, ali mogu izazvati kašalj i glavobolju. Pored toga, alergije se razvijaju postupno, kroz dane, pa i tjedne, dok će se znakovi COVID-19 pojaviti mnogo brže. No, ako imate simptome i bilo kakvu dilemu ili ste bili u potencijalno opasnoj situaciji u kojoj ste se mogli zaraziti svakako se što prije obratite svom liječniku.

Vezani sadržaj:

Najčitanije zanimljivosti