Koža je pokazatelj psihičkog zdravlja

Koža je pokazatelj psihičkog zdravlja

Koža je pokazatelj psihičkog zdravlja
  • Objavljeno: Nedjelja, 22.02.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Brojna istraživanja su već pokazala da se psihičko zdravlje odražava na fizičko. Stres može uzrokovati različite promjene na koži koje su sve, samo ne estetski privlačne. Te promjene uzrokuju dodatni stres i osoba se potom vrlo lako nađe u začaranom krugu iz kojega teško izađe.

Prema istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Psychological Association, stres, anksioznost i depresija, kao i ostali psihološki problemi, mogu uzrokovati probleme sa zdravljem kože i povećavaju rizik od nastanka akni, prištića, psorijaze, ekcema, bolova i osjećaja žarenja.

Istraživanje je pokazalo da veliki broj ljudi, koji vodi dugogodišnju borbu s aknama i prištićima, osjeća olakšanje nakon što potraže pomoć psihologa. Kognitivno bihevioralna terapija se, primjerice, pokazala iznimno učinkovitom u liječenju dermatoloških stanja, kao i meditacija.

Koža je najveći tjelesni organ i na njen izgled bez sumnje utječe psihološko zdravlje. Neki od prvih simptomi stresa i tjeskobe se pokazuju upravo na koži. Prethodna istraživanja su pokazala da osobe, koje su pod kroničnim stresom, imaju povećan rizik od prijevremenog nastanka znakova starenja.

Uz to što stres povećava rizik od nastanka dermatoloških problema, istraživanja su pokazala da povećava rizik od nastanka niza drugih bolesti, naročito dijabetesa tipa 2 i bolesti kardiovaskularnog sustava.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti