Demencija i dijabetes su usko povezani

Demencija i dijabetes su usko povezani

Demencija i dijabetes su usko povezani
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 23.02.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osobe, koje pate od blagih kognitivnih poremećaja, imaju povećan rizik od nastanka demencije, naročito ako pate i od dijabetesa, depresije ili ne unose dovoljnu količinu folne kiseline. Znanstvenici su ustanovili i da osobe, koje jedu mediteransku prehranu, imaju manji rizik od nastanka demencije.

Blagi kognitivni poremećaji uključuju povremene poteškoće s pamćenjem i razmišljanjem. To su najčešće poteškoće s pamćenjem dana i obveza, ali one nisu prisutne uvijek, odnosno nisu dugoročne.

Osobe, koje pate od dijabetesa i blagih kognitivnih poremećaja, imaju znatno veći rizik od nastanka demencije koja podrazumijeva ozbiljnije poteškoće u pamćenju, razmišljanju, rješavanju problema i govoru.

Znanstvenici, čiji su rezultati istraživanja objavljeni u časopisu American Journal of Psychiatry, su analizirali rezultate od prethodnih 62 istraživanja kako bi otkrili na koji način su povezani dijabetes i demencija.

Rezultati su pokazali da osobe, koje pate od blagih kognitivnih poremećaja, nemaju drastično povećan rizik od nastanka demencije, sve dok ne pate i od dijabetesa tipa 2.

Dijabetes tipa 2, u kombinaciji s blagim kognitivnim poremećajima, povećava rizik od nastanka demencije, neovisno o dobi i spolu. Također, znanstvenici su ustanovili i da unos folne kiseline igra važnu ulogu u prevenciji demencije.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti