Gazirani sokovi mogu uzrokovati rak

Gazirani sokovi mogu uzrokovati rak

Gazirani sokovi mogu uzrokovati rak
  • Objavljeno: Subota, 21.02.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Brojna istraživanja su pokazala da gazirani sokovi mogu štetno utjecati na zdravlje, a novo istraživanje nam daje još jedan razlog zbog kojeg bismo trebali prestati konzumirati gazirane sokove.

Prema istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Consumer Reports and the Center for a Livable Future, gazirani sokovi sadrže 4 - metilmidazol, spoj koji povećava rizik od nastanka raka.

Statistička istraživanja su pokazala da veliki broj ljudi gazirane sokove konzumira svakodnevno, a u posljednjih 70 godina je potrošnja gaziranih sokova drastično porasla. Znanstvenici planiraju poraditi na provođenju mjera prema kojima će se zabraniti dodavanje 4 - metilmidazola.

Saznajte što se događa s tijelom kada prestanete piti sokove!

U istraživanju je sudjelovalo 110 osoba koje su ispunjavale upitnik s pitanjima o njihovim cjelokupnim životnim navikama, uključujući i učestalost konzumiranja gaziranih sokova. Znanstvenici su ih potom podijelili u grupe prema učestalosti konzumacije sokova.

Rezultati su pokazali da osobe, koje svakodnevno konzumiraju gazirane sokove, imaju veći rizik od nastanka raka, naročito raka želuca i debelog crijeva.

4 - metilmidazol se nalazi u velikom broju karameliziranih proizvoda, odnosno proizvoda s karameliziranom bojom pa znanstvenici savjetuju da takve proizvode izbjegavate ili barem konzumirate što rjeđe.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti