Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Gazirani sokovi mogu uzrokovati rak

Gazirani sokovi mogu uzrokovati rak

Gazirani sokovi mogu uzrokovati rak
  • Objavljeno: Subota, 21.02.2015.
  • Broj pregleda: 382
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Brojna istraživanja su pokazala da gazirani sokovi mogu štetno utjecati na zdravlje, a novo istraživanje nam daje još jedan razlog zbog kojeg bismo trebali prestati konzumirati gazirane sokove.

Prema istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Consumer Reports and the Center for a Livable Future, gazirani sokovi sadrže 4 - metilmidazol, spoj koji povećava rizik od nastanka raka.

Statistička istraživanja su pokazala da veliki broj ljudi gazirane sokove konzumira svakodnevno, a u posljednjih 70 godina je potrošnja gaziranih sokova drastično porasla. Znanstvenici planiraju poraditi na provođenju mjera prema kojima će se zabraniti dodavanje 4 - metilmidazola.

Saznajte što se događa s tijelom kada prestanete piti sokove!

U istraživanju je sudjelovalo 110 osoba koje su ispunjavale upitnik s pitanjima o njihovim cjelokupnim životnim navikama, uključujući i učestalost konzumiranja gaziranih sokova. Znanstvenici su ih potom podijelili u grupe prema učestalosti konzumacije sokova.

Rezultati su pokazali da osobe, koje svakodnevno konzumiraju gazirane sokove, imaju veći rizik od nastanka raka, naročito raka želuca i debelog crijeva.

4 - metilmidazol se nalazi u velikom broju karameliziranih proizvoda, odnosno proizvoda s karameliziranom bojom pa znanstvenici savjetuju da takve proizvode izbjegavate ili barem konzumirate što rjeđe.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti