Liječenje boli u leđima

Liječenje boli u leđima

Liječenje boli u leđima
  • Objavljeno: Petak, 17.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kiropraktičari su na vrhu ljestvice liječenja boli u leđima, prema studiji koja je uključivala više od 14,000 pretplatnika časopisa „Consumer Reports“, objavljeno je na Reuters Health.

Fizikalni terapeuti i akupunktura su na drugom i trećem mjestu, dok su liječnici specijalisti i liječnici opće medicine u zaostatku, opisano je u studiji.

The Consumer Reports Health Ratings Center“ je ispitao pretplatnike koji su imali bolove u donjem dijelu leđa tijekom prošle godine, ali nisu bili podvrgnuti operativnom zahvatu, da ocijene 23 različita načina liječenja, kao i opišu svoje zadovoljstvo sa skrbi od strane više različitih tipova terapeuta.

Više od polovice sudionika je izjavilo da im je bol u leđima ograničila aktivnosti u vremenskom periodu dužem od tjedan dana, i 88% ih je reklo da se bol ponovno javila tijekom godine dana. Samo nešto više od trećine ih je izjavilo da im je liječenje od strane liječnika pomoglo.
Za većinu ljudi najkorisniji tretmani su bili oni od kiropraktičara, s tim da ih je 58% izjavilo da im je to „puno“ pomoglo, dok ih je 48% izjavilo da im je puno pomogla masaža i 46% da im je pomogla fizikalna terapija.

U pristupima samo-pomoći, tjelovježba je bila najpopularnija, 44% sudionika studije je izjavilo da im je ona pomogla i 58% ih je izjavilo da smatraju da su više trebali vježbati vježbe za jačanje mišića leđa u prethodnih 12 mjeseci.

59% sudionika studije je reklo kako su bili vrlo zadovoljni s liječenjem i savjetima koje su dobili od kiropraktičara, u usporedbi s 55% od fizikalnih terapeuta, 53% kod onih koji se bave akupunkturom, 44% specijalista fizijatara i 34% od liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

U suradnoj studiji, „Consumer Report“ je ispitao gotovo 1,000 pretplatnika koji su bili na operaciji leđa u proteklih 5 godina da ocijene svoja iskustva. Samo 60% njih je izjavilo da su zadovoljni sa rezultatima, a zadovoljstvo je ovisilo o indikaciji operacije. Osobe koje su bile na operaciji zbog sužavanja spinalnog kanala ili pomaka intervertebralnog diska su imali veće šanse da će biti zadovoljni za razliku od onih koji su imali artritis kralježnice.

Većina osoba koje su bile u studiji vezanoj uz operacije kralježnice su rekli da je oporavak bio dugotrajniji i bolniji nego što su mislili da će biti, i mnogi su zaželjeli da su imali više fizikalne rehabilitacije nakon operacije.

Preporuča se osobama koje su suočene s boli u leđima da konzultiraju liječnike i specijaliste te ako su kandidati za operaciju da razmotre i drugo mišljenje stručnjaka.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti