Novo razumijevanje raka kože

Novo razumijevanje raka kože

Novo razumijevanje raka kože
  • Objavljeno: Četvrtak, 16.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači s National Institutes of Health pronašli su da je genska mutacija opisana početno kao onkogena (odgovorna za rast karcinoma kroz aktivaciju signala koji potiču rast) zapravo tumor supresorski gen. Kada znanstvenici naciljaju onkogene, pokušavaju ugasiti njihovu aktivnost tako da stanice karcinoma ne mogu rasti. A kada naciljjaju tumor supresorsk gene, pokušavaju pojačati njihovu aktivnost kako bi oni spriječili razvoj stanica raka.

Gen koji je ovdje u pitanju jedan je od mnogih koji kodiraju enzime metaloproteinaze (MMP). Mutirani oblik MMP-8 se smatrao onkogenim, ali novi radovi provedeni u laboratorijima pokazali su da je on zapravo tumor supresorski gen. Oko četvrtine uzoraka ljudskih melanoma testirani su na neku vrstu od mutacija MMP-a, s povišenim MMP-8 u više od 6% slučajeva.

Laboratorijski rezultati potvrđeni su testovima na miševima. Kada su istraživači putem injekcije dali miševima stanice koje su sadržavale normalan oblika MMP-8 oni nisu razvili čireve na koži koji su mogli uzrokovati melanom. No kada su im injicirali mutirani oblik, miševi su razvili čireve kože koji su imali veću sklonost razvoju karcinoma i veću sklonost širenju karcinoma na pluća.

Istraživači su istaknuli kako ta studija podupire teoriju da su karcinomi šaroliko stanje. „Često govorimo o karcinomima kao da su oni jedna bolest, a karcinomi imaju zapravo puno različtih svojstava.“, izjavila je autorica studije Yardena Samuels. „A kada promotrimo razinu DNK, vidimo da zapravo različite vrste raka imaju različite genske profile, a isto se tako razlikuju i različiti pacijenti koji imaju istu vrstu raka.“

Studija je objavljena on line u časopisu „Nature Genetics“.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti