Liječnici protiv kolesterola: Još 3 dana za prijavu na maksimirsku utrku Run4FH!

Liječnici protiv kolesterola: Još 3 dana za prijavu na maksimirsku utrku Run4FH!

Liječnici protiv kolesterola: Još 3 dana za prijavu na maksimirsku utrku Run4FH!
  • Objavljeno: Utorak, 19.09.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: PROMO

Kategorija: Zanimljivosti

Ove jeseni se u Zagrebu, 24. rujna u Maksimiru održava rekreativna utrka Run4FH, povodom Svjetskog dana porodične hiperkolesterolemije. Pod sloganima „5 km za kolesterol manji od 5mmol/l i „5 km za život!“ cilj je utrke podići svijest javnosti o važnosti pravovremenog prepoznavanja porodične hiperkolesterolemije, nasljedne bolesti koju karakterizira povišena razina lipoproteina male gustoće, tzv. LDL ili „lošeg“ kolesterola već od rođenja. Ako se bolest na vrijeme ne prepozna i ne liječi, povišene razine „lošeg“ kolesterola mogu dovesti do bolesti srca i krvnih žila, ujedno i vodećih uzroka smrtnosti u Hrvatskoj i u svijetu.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj od porodične hiperkolesterolemije boluje 15.000 osoba. Iako bolest nije rijetka te se uz zdrave životne navike može uspješno liječiti svima dostupnim lijekovima koje nazivamo „hipolipemici“, svjesnost je i dalje veoma niska, a bolesnici koji se ne liječe, vrlo rano dobivaju srčano-žilne komplikacije.

Naša misija s Run4FH je dvostruka: promicati zdravlje kroz trčanje, jer je fizička neaktivnost jedan od demona koji ugrožava zdravlje, te educirati javnost o bolesti koja je do sada nažalost bila skrivena za mnoge, ali ima ozbiljne, a ponekad i smrtonosne posljedice za oboljele. Svaki sudionik ove utrke pomaže u širenju tih poruka. Nadamo se da će Run4FH postati tradicionalni događaj kojim ćemo zadnji tjedan u rujnu podsjećati ljude na važnost prepoznavanja i pravovremenog liječenja porodične hiperkolesterolemije i dislipidemije općenito“ poručuje prof.dr.sc. Ivan Pećin, endokrinolog i dijabetolog Zavoda za bolesti metabolizma Klinike za unutrašnje bolesti KBC Zagreb te suvoditelj Referentnog centra za rijetke i metaboličke bolesti Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

Prepoznavši važnost fizičke aktivnosti za zdravlje, na utrku se prijavilo već više od 160 sudionika.

Registracija trkača započinje u 7:30, a Run4FH utrka ukupne duljine pet kilometara počinje u 9 sati, nakon čega slijedi druženje i proglašenje pobjednika. Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti do 21. rujna na utrka.com, a startnina iznosi 5 EUR, prilikom čega se dobiva i pripadajući startni paket.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti