Samo 2 minute hodanja nakon obroka može utjecati na smanjenje razine šećera u krvi

Samo 2 minute hodanja nakon obroka može utjecati na smanjenje razine šećera u krvi

Samo 2 minute hodanja nakon obroka može utjecati na smanjenje razine šećera u krvi
  • Objavljeno: Četvrtak, 21.09.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zanimljivosti

Koliko je hodanja zaista potrebno da vaše tijelo osjeti razliku? To je pitanje koje često zanima ljude koji u svoj životni stil pokušavaju uklopiti neke zdravije navike. Uostalom, kako hodanje zapravo utječe na organizam? Studija objavljena 2002. daje neke zanimljive podatke: nakon obroka, dovoljno je da prošećete samo nekoliko minuta i glukoza (odnosno, šećer) u vašoj krvi će se postepeno smanjivati, a inzulin ostati stabilan.

U tom su se istraživanju ispitivali utjecaji raznih oblika tjelesne aktivnosti i njihova interakcija s razinom šećera u krvi i inzulinom. Tjelesne aktivnosti koje su se ispitivale su sjedenje, stajanje i šetanje i dokazano je da je stajanje bolje od mirovanja na kauču, zato što ipak snizi šećer, ali inzulin ostane na istoj razini, dok je ispitanicima koji su išli u kratku šetnju razina šećera rasla i padala postepenije, a razina inzulina im je bila stabilnija od razina ispitanika koji su stajali ili ležali.

Skokovi u razini šećera u krvi nisu zdravi i značajno mogu povećati rizik od dijabetesa i bolesti srca, kažu stručnjaci. Također, studije su pokazale da će razina šećera u krvi porasti unutar 60 do 90 minuta nakon jela, stoga je najbolje da se ubrzo nakon završetka obroka malo pokrenete.

Metabolička pozadina ovog mehanizma leži u činjenici da je mišićima za funkcioniranje potrebna glukoza, tako da kretanje pomaže u uklanjanju šećera iz krvotoka. To je razlog zašto se mnogi trkači oslanjaju na ugljikohidrate prije maratona ili utrke, na primjer. Zato što im u toj situaciji treba što više raspoloživog goriva za mišiće.

Stručnjaci kažu da ljudi koji su tjelesno aktivni oko 150 minuta tjedno imaju 33% manji rizik od smrtnosti od svih uzroka od onih koji su tjelesno neaktivni. U prijevodu, to znači da ako svaki dan u tjednu ustanete i krećete se samo 21,43 minute, smanjujete rizik od smrti od bilo čega za jednu trećinu. To je definitivno vrijedno truda.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti