Lijekovi za poremećaje spavanja i maničnu depresiju?

Lijekovi za poremećaje spavanja i maničnu depresiju?

Lijekovi za poremećaje spavanja i maničnu depresiju?
  • Objavljeno: Srijeda, 25.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pilula koja eliminira poremećaje spavanja (poput onih koje se događaju nakon promjena vremenskih zona) i dovodi maničnu depresiju pod kontrolu mogla bi biti razvijena, nakon što su znanstvenici pronašli lijek koji mijenja tjelesni sat.

Određene vrste pretilosti također bi se mogle rješavati pomoću novih lijekova koji bi možda mogli „resetirati neispravne" tjelesne satove.

Sve može biti uzrokovano problemima koje biolozi nazivaju našim „cirkadijanskim ritmovima", koji ne određuju samo cikluse spavanja i buđenja već i naš metabolizam.

A tu upravo nastupa britanski i američki tim znanstvenika koji su otkrili lijek koji može usporiti, ubrzati ili resetirati tjelesne satove miševa.

A čini to tako da promjeni ključni enzim koji kontrolira cijeli proces, a zove se kazein kinaza 1.

Andrew Loudon, sa Sveučilišta u Manchesteru, rekao je kako su u ranijim istraživanjima jedva dotakli rub onoga što su sad uspjeli.

„Do sada nismo imali lijek koji se može „poigrati" sa samom jezgrom tjelesnog sata."

Korištenjem lijeka, uspjeli su „resetirati sat" miševa u vrijeme po svom izboru, te su tako mogli utrti put za pilule koje se bave poremećajem spavanja.

No prof Loudon opisao je ovu funkciju „trivijalnom" u odnosu na svoje druge potencijalne primjene.

Uskoro bi se mogle razviti nove tablete za spavanje bez nuspojava, rekao je Loudon i dodao kako bi one mogle „imati značajnu korist u uspostavljanju normalnih režima spavanja" među ljudima koji pate od nesanice ili radnika koji često mijenjaju smjene.

Bipolarni poremećaj, inače poznat kao manična depresija, bio je još jedan cilj, pošto su istraživanja na miševima pokazala da mogu biti simptom problema s onim što je nazvao „jezgrom satnog mehanizma".

Čak je postojala mogućnost da bi se takav lijek mogao koristiti za borbu protiv određenih vrsta pretilosti koje su rezultat lošeg metabolizma.

Prof Loudon je zaključio: „Pokazali smo da je moguće koristiti lijekove za sinkronizaciju tjelesnog sata miša te je isto tako možda moguće koristiti slične lijekove za liječenje cijelog niza zdravstvenih problema povezanih s poremećajima u cirkadijanskim ritmovima."

„To bi moglo uključivati neke psihijatrijske bolesti i određene cirkadijurne poremećaje spavanja. A također bi moglo pomoći ljudima s poremećajima spavanja poput onih koje se događaju nakon promjena vremenskih zona ili kod radnika koji često mijenjaju smjene."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti