Litij usporava razvoj Alzheimerove bolesti

Litij usporava razvoj Alzheimerove bolesti

Litij usporava razvoj Alzheimerove bolesti
  • Objavljeno: Petak, 29.04.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Litij se već desetljećima koristi za liječenje manije i depresije, a najnovije istraživanje nam donosi kako također može pomoći usporiti napredovanje Alzheimerove bolesti.

Istraživanje provedeno na 41 osobi koje imaju preko 60 godina starosti te imaju blago kognitivno oštećenje, stanje koje često vodi do snažno razvijene Alzheimerove bolesti, pokazalo je kako je stopa mentalnog opadanja bila niža kod polovice ispitanika koji su konzumirali 150 mg litija dnevno, u usporedbi s onima koje su dobivali placebo .

Dok su svi sudionici tijekom godine pokazali pad u funkcioniranju pamćenja i zadacima pozornosti, stopa pada među onima koji su konzumirali litij je bila znatno manja. Razine biomarkera za Alzheimerovu bolest koju zovemo koncentracija fosforiliranog tau proteina, također je sporije rasla kod onih koji su konzumirali litij.

Psihijatri vjeruju da je to zato što litij može ugroziti mehanizme koji vode ka stvaranju amiloidnih plakova i neurofibrilarnih ispreplitanja, a to su mikroskopske strukture mozga povezane s najčešćim oblikom demencije.

Dr. Orestes Forlenza, voditelj istraživanja, je izjavio: „Ovo istraživanje podupire ideju kako davanje litija osobama koje su u opasnosti od Alzheimerove bolesti može imati zaštitni učinak te usporiti napredovanje gubitka pamćenja pa sve do demencije."

Profesor Allan Young, psihijatar s Imperial Collegea u Londonu, opisao je istraživanje kao „ohrabrujuće" te mu je posebno zanimljivo zato jer ni jedna farmaceutska tvrtka nema patent na litij, što znači da je vrlo jeftin za propisivanje pacijentu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti