Loša vijest za alergičare: opasno razdoblje bit će sve dulje

Loša vijest za alergičare: opasno razdoblje bit će sve dulje

Loša vijest za alergičare: opasno razdoblje bit će sve dulje
  • Objavljeno: Srijeda, 31.07.2019.
  • Broj pregleda: 71
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Kao i kod drugih alergija, i kod alergije na ambroziju treba paziti na tzv. križne reakcije. Naime, u nekim namirnicama su tvari toliko slične onima u biljkama da u nama izazivaju iste reakcije. Imunosni sustav ne vidi u njima razliku. Tada antitijela koja reagiraju na "standardni" alergen (biljku) reagiraju na posve drugi (hranu) uzrokujući simptome alergije.

Suzne oči, začepljen nos, šmrcanje? I to svake godine u ovo doba? Ako je tako, znači da i vi spadate među brojne koji pate od alergije na ambroziju (samo u Zagrebu najmanje 250.000 ljudi). Od sredine prema kraju ljeta vrijeme je širenja peludnih zrnaca ove invazivne biljke koja vjetrom putuju i do 300 kilometara. Najgore je to što se procjenjuje da će zbog klimatskih promjena (sve viših temperatura) i sve veće razine ugljikova dioksida doći do sve veće proizvodnje peluda i povećanja koncentracije peluda ambrozije za čak četiri puta! Razdoblje alergije time će se produljiti.

Šmrcanje, suzenje i crvenilo očiju, začepljen nos, kihanje, kašalj, otežano disanje, promjene na koži - ne zvuči toliko opasno. I nije, ali je izuzetno neugodno i iscrpljujuće, a simptome nikako nije pametno ignorirati jer alergijski rinitis, najčešći simptom alergije na ambroziju, može dovesti do astme ili bronhitisa.

Kao i kod drugih alergija, i kod ove na ambroziju treba paziti na tzv. križne reakcije. Naime, u nekim namirnicama su tvari toliko slične onima u biljkama da u nama izazivaju iste reakcije. Imunosni sustav ne vidi u njima razliku. Tada antitijela koja reagiraju na "standardni" alergen (biljku) reagiraju na posve drugi (hranu) uzrokujući simptome alergije.

Tako svi s alergijom na ambroziju trebaju izbjegavati lubenice, dinje, krastave, tikvice i banane jer se alergijska reakcija organizma može razviti i na te namirnice.

Zbog sve većeg broja alergičara Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju Hrvatskog liječničkog zbora provodi javnozdravstvenu akciju "Alergični na alergije". Cilj akcije je građanima koji pate od alergija olakšati probleme koji nastaju zbog izloženosti ovom najraširenijem alergenu - ambroziji.

Zbog zdravstvenih posljedica izloženosti peludu ambrozije Hrvatsko alergološko društvo izradilo je i aplikaciju za mobilne telefone pod nazivom "Alergični". Aplikacija korisnicima omogućuje da fotografiraju i prijave stanište ambrozije, koje će zatim biti prijavljeno nadležnoj jedinici lokalne i regionalne samouprave.

Što vam sve može pomoći u borbi protiv alergija, doznajte ovdje.

Vezani članci:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti