Loše prehrambene navike nas čine razdražljivima?

Loše prehrambene navike nas čine razdražljivima?

Loše prehrambene navike nas čine razdražljivima?
  • Objavljeno: Petak, 24.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Opće je poznato kako raspoloženje i hrana idu ruku pod ruku. Neki jedu kako bi se osjećali bolje, neki iz dosade, a neki zbog stresa uzrokovanog svakodnevnim obvezama koje sa sobom nosi moderno društvo.

No, jeste li znali da način na koji jedete može uzrokovati da se osjećate lošije nego što ste se osjećali prije nego ste počeli jesti? Prema istraživačima sa Sveučilišta Penn State, nezdrave prehrambene navike mogu ženu učiniti razdražljivom nakon obroka.

Nezdrave prehrambene navike obuhvaćaju prejedanje, gubitak kontrole nad prehranom i ograničenje unosa hrane - navike koje štetno utječu na mnoge žene koje se bore s viškom kilograma i izgledom.

No, sudeći prema priopćenju koje je izdao Penn State, utjecaj raspoloženja i hrane na pojedinca ne svodi se uvijek na to da se pojedinac nakon jela osjeća bolje.

Dok se mnogo toga saznalo kroz različita istraživanja provedena u kontroliranim laboratorijskim uvjetima na ženama sa značajnim poremećajima u prehrani, malo se toga učinilo po pitanju procjene povezanosti raspoloženja i jela kod žena koje ne pate od poremećaja prehrane, no nemaju ni zdrave prehrambene navike.

"Naša saznanja o raspoloženju i prehrambenim navikama uglavnom potječu iz studija provedenih na ispitanicima koji pate od poremećaja prehrane ili iz laboratorijskih istraživanja", napomenula je Kristin Heron, suradnica u centru Survey Research Center.

Istraživači s Penn Statea proveli su istraživanje na 131 ženi u dobi između 18 i  30 godina. Žene su sa sobom nosile računala i u njih bilježila odgovore na različita pitanja vezana uz raspoloženje i prehrambene navike tijekom dana.

Rezultati su pokazali da nije bilo velikih promjena u raspoloženjima prije nego što su ispitanice pojele nešto nezdravo, no nakon nezdravog obroka raspoloženje im se pokvarilo u odnosu na raspoloženje u kojem su bile prije jela.

"Ova je studija jedinstvena jer ocjenjuje raspoloženje i prehrambene navike u svakodnevici, pružajući nam tako preciznije podatke o povezanosti između emocija i jela", izjavio je prof. Joshua Smyth i dodao kako "rezultati ovog istraživanja mogu nam pomoći u boljem razumijevanju uloge raspoloženja u razvoju i održavanju nezdravih prehrambenih navika , što bi moglo biti korisno za razvoj učinkovitijih programa za osobe koje imaju problema s prehranom ili tjelesnom težinom."

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti