Maline usporavaju starenje, štite srce i potiču mršavljenje!

Maline usporavaju starenje, štite srce i potiču mršavljenje!

Maline usporavaju starenje, štite srce i potiču mršavljenje!
  • Objavljeno: Utorak, 07.06.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Maline su dobar izvor vitamina K i magnezija, a jako dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i mangana. Dosadašnja istraživanja su pokazala da maline imaju moćno antioksidacijsko djelovanje i sudjeluju u prevenciji niza bolesti.

Usporavaju starenje

Maline su odličan izvor antioksidanata koji smanjuju razinu slobodnih radikala i sudjeluju u prevenciji prijevremenog starenja kože.

Pročitajte vodič za preokretanje procesa starenja!

Poboljšavaju zdravlje srca

Jedno istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Scientific Reports, je pokazalo da maline imaju odlično protuupalno djelovanje i smanjuju rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava, srčanog i moždanog udara. Znanstvenici su također ustanovili da maline mogu poboljšati cirkulaciju krvi.

Potiču mršavljenje

Maline sadrže fitonutrijente koji ubrzavaju metabolizam. Kada su znanstvenici uspoređivali djelovanje malina s drugim namirnicama (đumbir, češnjak i citrusno voće), ustanovili su da maline potiču sagorijevanje masnog tkiva i povećavaju potrošnju kalorija u stadiju mirovanja.

Reguliraju razinu šećera u krvi

Iako su slatke, maline imaju nizak glikemijski indeks. Jako su dobar izvor vlakana i ne uzrokuju nagle promjene razine šećera u krvi.

Smanjuju rizik od nastanka raka

Znanstvenici su ustanovili da maline imaju moćno antikancerogeno djelovanje i da mogu smanjiti rizik od nastanka različitih vrsta raka. Naročito učinkovitima su se pokazale u prevenciji raka debelog crijeva.

Ublažavaju simptome artritisa

Zahvaljujući moćnom protuupalnom djelovanju, maline mogu ublažiti simptome kroničnih upalnih bolesti, kao što je reumatoidni artritis. Jedno istraživanje je pokazalo da maline usporavaju propadanje hrskavice i ublažavaju upalu na području zglobova i vezivnog tkiva.

Saznajte zašto su maline dobre za vaše zdravlje!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti