Manjak vitamina vas može udebljati

Manjak vitamina vas može udebljati

Manjak vitamina vas može udebljati
  • Objavljeno: Utorak, 03.02.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu American College of Nutrition, otkriva da postoji povezanost između tjelesne težine i unosa vitamina i minerala.

Manjak unosa vitamina i minerala mogu potaknuti nakupljanje suvišnih kilograma. U istraživanju, koje je trajalo 7 godina, je sudjelovalo 18000 odraslih osoba različite tjelesne težine. Neki od njih su bili pretili, neki pothranjeni, a većina zdrave tjelesne težine. Oni su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim cjelokupnim životnim navikama.

Provjerite koji vitamini vašu kožu čine lijepom i zdravom!

Kada su znanstvenici mjerili udio minerala i vitamina u tijelu, došli su do zapanjujućih rezultata. Pretile osobe su češće patile od manjka vitamina A, C i magnezija. Također, pretile osobe najčešće nisu unosile preporučeni dnevni unos kalcija, vitamina D i vitamina E.

Znanstvenici vjeruju da osobe s previsokim indeksom tjelesne mase jednostavno ne jedu uravnoteženu i zdravu prehranu te je to glavni uzročnik manjka vitamina i minerala u tijelu, a neadekvatan unos vitamina i minerala pospješuje nakupljanje masti pa se pretile osobe onda vrlo lako nađu u začaranom krugu iz kojega teško izlaze.

Vitamin D igra važnu ulogu u oslobađanju leptina, hormona koji kontrolira apetit i pohranjivanje masti u tijelu. Manjak unosa vitamina D također pospješuje nakupljanje suvišnih kilograma.

Saznajte zašto nam je važan vitamin D!

Stručnjaci ističu da oko 40% svjetske populacije, neovisno o dobi i tjelesnoj težini, ne unosi dovoljno vitamina A, C, D, E, kalcija i magnezija. Ako niste sigurni u to unosite li dovoljno vitamina i minerala, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti