Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Manjak vitamina vas može udebljati

Manjak vitamina vas može udebljati

Manjak vitamina vas može udebljati
  • Objavljeno: Utorak, 03.02.2015.
  • Broj pregleda: 967
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu American College of Nutrition, otkriva da postoji povezanost između tjelesne težine i unosa vitamina i minerala.

Manjak unosa vitamina i minerala mogu potaknuti nakupljanje suvišnih kilograma. U istraživanju, koje je trajalo 7 godina, je sudjelovalo 18000 odraslih osoba različite tjelesne težine. Neki od njih su bili pretili, neki pothranjeni, a većina zdrave tjelesne težine. Oni su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim cjelokupnim životnim navikama.

Provjerite koji vitamini vašu kožu čine lijepom i zdravom!

Kada su znanstvenici mjerili udio minerala i vitamina u tijelu, došli su do zapanjujućih rezultata. Pretile osobe su češće patile od manjka vitamina A, C i magnezija. Također, pretile osobe najčešće nisu unosile preporučeni dnevni unos kalcija, vitamina D i vitamina E.

Znanstvenici vjeruju da osobe s previsokim indeksom tjelesne mase jednostavno ne jedu uravnoteženu i zdravu prehranu te je to glavni uzročnik manjka vitamina i minerala u tijelu, a neadekvatan unos vitamina i minerala pospješuje nakupljanje masti pa se pretile osobe onda vrlo lako nađu u začaranom krugu iz kojega teško izlaze.

Vitamin D igra važnu ulogu u oslobađanju leptina, hormona koji kontrolira apetit i pohranjivanje masti u tijelu. Manjak unosa vitamina D također pospješuje nakupljanje suvišnih kilograma.

Saznajte zašto nam je važan vitamin D!

Stručnjaci ističu da oko 40% svjetske populacije, neovisno o dobi i tjelesnoj težini, ne unosi dovoljno vitamina A, C, D, E, kalcija i magnezija. Ako niste sigurni u to unosite li dovoljno vitamina i minerala, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti