Manje mesa, više godina

Manje mesa, više godina

Manje mesa, više godina
  • Objavljeno: Utorak, 31.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Izvješće objavljeno u časopisu „Archives of Internal Medicine“ pokazalo je da konzumacija crvenog i obrađenog mesa povećava rizik za smrt uzrokovanu različitim uzrocima, te utječe i na obolijevanje od raka ili srčanog udara tijekom desetogodišnjeg perioda.

Nasuprot tome, istraživači tvrde da se veći unos bijelog mesa povezuje sa malo smanjenim rizikom za smrt zbog bilo kojeg uzroka, kao i smrt zbog raka.

Istraživači su procijenili povezanost unosa mesa i rizika za smrt kod više od 500.000 ljudi.
Sudionici istraživanja, koji su bili u dobi od 50 do 71 godine u vrijeme početka istraživanja 1995. godine, ispunili su upitnike kako bi se dobili podaci o demografskoj strukturi sudionika, i još važnije, kako bi se dobili podaci o konzumaciji crvenog, bijelog i obrađenog mesa.
Potom su praćeni narednih deset godina.

Tijekom perioda praćenja, 47.976 muškaraca i 23.276 žena je umrlo. Jedna petina muškaraca i žena koji su konzumirali najviše crvenog mesa imali su veći rizik za smrt općenito, te za smrt zbog srčanih bolesti ili zbog raka, u odnosu na jednu petinu muškaraca i žena koji su jeli najmanje crvenog mesa.

Kada se usporedila jedna petina sudionika koji su jeli najviše bijelog mesa sa jednom petinom sudionika koji su jeli najmanje bijelog mesa, pokazalo se da prvi imaju manji rizik za smrt od drugih.

Istraživači tvrde da bi se gledajući sveukupnu smrtnost, 11% smrti kod muškaraca i 16% smrti kod žena moglo spriječiti kada bi ljudi smanjili unos crvenog mesa na onoliko koliko su imali sudionici istraživanja sa najmanjim unosom crvenog mesa.

Autori su istakli nekoliko načina na koje crveno meso vodi ka prijevremenoj smrti. Na primjer, kancerogene tvari stvaraju se tijekom pečenja mesa na visokim temperaturama.
Uz to, meso je i veliki izvor zasićenih masnih kiselina, koje se povezuju sa povećanim rizikom za rak dojki i crijeva.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti