Soja protiv raka dojke

Soja protiv raka dojke

Soja protiv raka dojke
  • Objavljeno: Utorak, 31.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači su ispitali 597 žena koje su oboljele od raka dojke i 966 zdravih žena, koje su bili porijeklom iz Kine, Japana ili sa Filipina, no živjele su u SAD-u.

Otkrili su da je velik unos soje u djetinjstvu povezan sa 58% manjom vjerojatnošću za razvoj raka dojke, dok je velik unos soje u adolescenciji ili u odrasloj dobi povezan sa 20% do 25% manjom vjerojatnošću.

Dr. Regina Zeiglr, iz Odjela za epidemiologiju i genetiku Američkog nacionalnog instituta za rak, istakla je da bijelkinje u americi imaju puno veći rizik za rak dojke no žene u Kini ili Japanu.

„No, kada se žena iz Azije preseli u SAD, rizik za rak dojke povećava joj se iz generacije u generaciju i doseže rizik koji imaju bjelkinje koje žive u SAD-u, što ukazuje da su vanjski čimbenici, a ne genetika, odgovorni za razlike među državama,“ objasnila je.

Mada rezultati istraživanja ukazuju na „značajnu“ vezu između uzimanja soje u djetinjstvu i smanjenog rizika za rak dojke, dr. Ziegler istakla je kako je potrebno provesti daljnja istraživanja.

Izjavila je: „Ovo je prvo istraživanje koje procjenjuje vezu između unosa soje u djetinjstvu i razvoja raka dojke, i ovaj jedan jedini rezultat nije dovoljan da bi se mogle iznijeti preporuke za sve ljude.“

Soja se u Kini upotrebljava već 5.000 godina, a i kod se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima, kao što su nadomjesci za mliječne proizvode.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti