Vrtoglavica i osteoporoza

Vrtoglavica i osteoporoza

Vrtoglavica i osteoporoza
  • Objavljeno: Utorak, 31.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ovo upućuje na problem metabolizma kalcija kod pojedinaca koji pate od vrtoglavice prema novoj studiji, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

Liječnici vjeruju da nestabilni kristali kalcij karbonata koji se pomiču u osjetnim cjevčicama unutrašnjeg uha uzrokuju vrtoglavicu.
Za potrebe studije, koreanski istraživači su uključili u nju 209 osoba s vrtoglavicom bez poznatog uzroka iste kao što su truma glave ili operacija uha i uz njih još 202 osobe bez podatka o vrtoglavici.

Pronašli su da su pojedinci s osteoporozom, ili niskom gustoćom kostiju, imali tri puta veće šanse da će imati vrtoglavicu a oni s osteopenijom – jednim stupnjem prije osteoporoze – su imali dva puta veće šanse da će imati vrtoglavicu u usporedbi s pojedincima koji su imali normalnu gustoću kostiju.

„Žene najčešće prvi put imaju vrtoglavicu tijekom pedesetih godina života, kada u isto vrijeme imaju i pad u koštanoj masi zbog gubitka estrogena. Estrogen je jedan od glavnih hormona koji utječe na metabolizam kalcija.“, izjavio je autor studije dr. Ji Soo Kim s Seoul National University College of Medicine u Koreji.

S obzirom na vezu koja je pronađena i kod muškaraca u ovoj studiji, sigurno i drugi faktori igraju određenu ulogu, dodao je Kim. Studija je objavljena u časopisu „Neurology“.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti