Maštom protiv boli

Maštom protiv boli

Maštom protiv boli
  • Objavljeno: Subota, 17.10.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Mala djeca mogla bi koristiti maštu za olakšanje bolova u trbuhu, pokazalo je otkriće novog istraživanja.

Znanstvenici s američkih sveučilišta University of North Carolina i Duke University Medical Centre gledali su vezu između „usmjerenog maštanja" i boli.

Prijašnja istraživanja već su pokazala korist od hipnoze u nošenju sa bolovima u trbuhu, koji mogu biti uzrokovani različitim stanjima poput iritabilne bolesti crijeva.

Djeci je pušten CD pomoću kojeg su se navodila da se zamisle u različitim okolnostima koje djeluju opuštajuće te je troje od četvero djece do kraja tretmana prijavilo izrazito smanjenje boli u trbuhu.
K tome, smanjenje simptoma uočeno je kod dvije trećine djece u dobi od šest mjeseci do 15 godina i šest mjeseci nakon prve seanse.

Autorica istraživanja, dr. Miranda van Tiburg, istakla je da je upotreba mozga za nošenje sa boli „vrlo jeftin" tretman, iako se pokazalo da je ta tehnika puno manje učinkovita kod odraslih.

Za iritabilnu bolest crijeva, koja je vrlo čest uzročnik bolova u trbuhu, još uvijek ne postoji učinkovito liječenje, no prehrana i psihološke intervencije mogu olakšati simptome.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti