Mentalne bolesti vode pušenju?

Mentalne bolesti vode pušenju?

Mentalne bolesti vode pušenju?
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.02.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Američki znanstvenici su ustanovili da osobe koje pate od mentalnih bolesti u 70% više slučajeva postaju pušači.

"Mnoge osobe koje pate od mentalnih bolesti imaju veći rizik od nastanka prijevremene smrti, a jedan od razloga jest pušenje", Telegraph prenosi izjavu dr. Thomasa R. Friedena.

U istraživanju je 138000 ispunjavalo ankete koje su sadržavale 14 pitanja o psihološkom stanju. Znanstvenici su njihovo zdravlje promatrali idućih 12 mjeseci. Osobe s razvojnim poremećajima nisu sudjelovale.

U izvješću istraživanja nije bila uključena niti jedna osoba koja je bila hospitalizirana u psihičkoj bolnici niti osobe koje su sudjelovale u ratu. Osobe koje su izjavile da puše posljednjih mjesec dana su se brojale kao pušači.

Rezultati su pokazali da osobe koje pate od mentalnih bolesti u čak 70% slučajeva postaju pušači. Točni razlozi su znanstvenicima još uvijek nepoznati, ali vjeruje da je odgovoran učinak nikotina jer može trenutno smanjiti simptome mentalnih bolesti, što oboljelima u pravilu odgovara.

"Nikotin na neki način može smanjiti simptome mentalnih bolesti", izjavio je  dr. Frieden.

Znanstvenici planiraju nastaviti istraživanje kako bi ustanovili točan razlog povećanog broja pušača kod osoba koje pate od mentalnih bolesti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti