Milinović ne popušta: Nema zamrzavanja zametaka, nema oplodnje za izvanbračne parove

Milinović ne popušta: Nema zamrzavanja zametaka, nema oplodnje za izvanbračne parove

Milinović ne popušta: Nema zamrzavanja zametaka, nema oplodnje za izvanbračne parove
  • Objavljeno: Četvrtak, 09.07.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

zahtjevima, koji su stizali i iz redova vladajuće koalicije, da ga modernizira.

Milinović, dakle, ne odstupa od zabrane zamrzavanja zametaka, obrazlažući da je zametak ljudsko biće te da je neprihvatljivo da se zamrzne te da ga se nakon nekoliko godina ubije jer nije iskorišten.

Bilo bi opasno, kaže, u malobrojnoj zemlji kao što je Hrvatska omogućiti tu manipulaciju zbog koje bi se braća i sestre mogli naći u bračnim ili izvanbračnim odnosima, a da to i ne znaju. Ne odstupa ni od stava da nevjenčani parovi nemaju pravo na umjetnu oplodnju, jer se ne smije nerođeno dijete dovoditi u situaciju da ostane bez oca, unatoč snažnim signalima da je to neustavna diskriminacija. Neslužbeno doznajemo da će HSLS podnijeti amandmane, a ako ne budu prihvaćeni, glasovat će protiv Milinovićeva projekta.

Milinović, nadalje, govori da je ovaj zakon iskorak u odnosu na vrijedeći, koji datira iz 1978., a na temelju kojeg je država plaćala tri postupka. Sad će ih, kaže, plaćati šest. Za ilustraciju kako je izvan Hrvatske, govori da se u Austriji, Francuskoj i Sloveniji plaćaju četiri postupka, na Cipru jedan, a u Danskoj tri. U Hrvatskoj, kaže, neće biti ograničena dob u kojoj žene mogu umjetnom oplodnjom postati majke. Odobrenja će dobivati nakon stručne procjene timova u kojima će biti genetičari, psiholozi i ginekolozi.

Moći će se donirati i muške i ženske spolne stanice. Kontroverzna je i odredba prema kojoj bi dijete nakon 18. godine imalo pravo doznati tko mu je biološki otac, jer će to smanjiti broj donora sjemena. Ministar kaže da ako dijete dozna da je plod umjetne oplodnje, ima pravo doznati tu informaciju jer je to i u skladu s Konvencijom o pravima djeteta. Ističe i da takvo pravo imaju i posvojena djeca.

Objašnjavajući zašto se protivi da postupkom umjetne oplodnje dijete mogu dobiti i ljudi u izvanbračnoj zajednici kaže:
- Pitala me jedna znanica, koja je šest godina u izvanbračnoj zajednici, zašto joj uskraćujem pravo da na taj način dobije dijete. Ja sam joj rekao da taj njezin drug očito nije spreman reći sudbonosno da pred matičarom ili, što je za mene još važnije, pred Bogom, pa dijeliti s njom dobro i zlo za sve dane života svoga. Ali spreman je imati s njom dijete i voditi brigu o njemu. Mi ne možemo zakonom to podupirati...

SDP se žestoko usprotivio zakonu, upozoravajući da će štetiti zdravlju žena koje će morati češće biti izvrgnute bolnim tretmanima. Smatraju i da je neustavan članak zakona kojim se diskriminiraju nevjenčani parovi. Mirando Mrsić uime SDP-a upozorava da će ovaj zakon smanjiti broj rođene djece.

O uništavanju zametaka kaže da je dopušteno kratkotrajno zamrzavanje ako je to u interesu žene, jer njezino zdravstveno stanje trenutačno nije povoljno. No, što s tim zametkom, pita Mrsić, ako žena umre. Hoćemo li taj zametak čuvati vječno, nastavlja. SDP, kaže, tvrdi da je pristup ministra Milinovića licemjeran.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti