Mjesec borbe protiv raka dojke

Mjesec borbe protiv raka dojke

Mjesec borbe protiv raka dojke
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke. Ružičasta je tradicionalna boja djevojčica i princeza, a također je postala sinonim za karcinom dojke. Ružičaste vrpce svakako su doprinijele povećanju svijesti u javnosti. Mnogi ljudi ne znaju puno o raku dojke. Za razliku od mnogih drugih vrsta raka, nema lakog identificiranja faktora rizika za rak dojke. Dok hormonska terapija, pretilost, konzumiranje alkohola i genetika povećavaju izglede za razvoj raka dojke, jednostavno ako ste žena s godinama je rizik veći. Veća opasnost od raka dojke počinje u dobi od 40 godina i vrhunac doseže između 75. i 79. godine. U stvari, mlade žene su relativno zaštićene i manja je vjerojatnost da će se dijagnosticirati rak dojke. Za žene iznad 50 godine, rizik je puno veći.

Rak dojke može se prikazati kao kvržica u dojci, promjena na koži dojke, iscjedak iz bradavice ili najčešće na mamografiji. Memogrami su posebne x-zrake za ispitivanje tkiva dojke, a preporučuju se svake godine za žene u dobi od 40 godina. Mamografija može otkriti rak prije manifestacije kliničkih znakova bolesti, čime se povećava vjerojatnost izlječenja.

Dok se smrtnost od raka dojke smanjuje, sve je više dijagnosticiranih slučajeva. Mamografija otkriva potencijalno smrtonosan rak u ranijoj fazi, a također može otkriti benigna stanja. Rana dijagnoza sprječava širenje raka ili uzrokovanje daljnjih zdravstvenih problema tijekom života. Jer čak i nakon biopsije nije moguće razlikovati opasne i bezopasne karcinome u ranoj fazi, ali oni se svi dijagnosticiraju i liječe. Više žena koje se testiraju znači više spašenih života.

Ovisno o vrsti raka, rak dojke liječi se kemoterapijom, zračenjem, kirurgijom ili kombinacijom sve tri metode. Dobra vijest je da su uz odgovarajuće liječenje, šanse za preživljavanje vrlo dobre.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti